2022-08-19
2072 views
又係時間我們 吃貨四人幫 總動員出動了, 今次我們去了西環吃雞煲, 地點好近大學站 B2, 出 MTR 真係轉個右邊就到.因之前姪女去吃過話幾好, 所以今天來試試. 這間是無限時的, 飲品不算多, 但我OK的因為我都係只喝解茶. 坐低了就有個靚仔問要不要先上個雞煲, 我說未齊人禾, 他就說 食住先 囉…哈..好..我們就叫了中辣的. 嘩...超上來時超多椒囉, 心想死得...雖然都吃得下辣, 但望到這麼多辣椒即刻有點慫. 這個雞煲原來吃起來有學問的, 不是一般雞煲店一上便吃得的, 上了先要自己炒一炒, 待兩分鐘後又要炒一炒, 翻一翻, 來回來回四次, 待雞肉完全熟透才可吃的呀, 不要心急. 不孰吃懷肚子不要賴人呀. 好了好了, 等不切了, 味道都 OK, 沒有看到的辣 (我本人嫌不夠麻, 不過他沒說是麻辣的) , 味道就不是太野味, 一般啦還可還可, 不是太咸, 雞肉都算嫩滑的, 可以收貨的.吃得差不多, 就要叫靚仔準備上海鮮盤喇...嘩嘩嘩...不得了, 好豐盛禾...有蟶子/扇貝/蒜蓉蝦/鮑魚等等等等, 還有我第一次見是用荷葉薦底蒸的. 但吃落有點失望全部都過了火, 不知是否蒸
但吃落有點失望全部都過了火, 不知是否蒸了又翻蒸, 時間全過了(知道當然不能全部都即刻蒸, 但第一次蒸的時候應該不要全熟, 待翻蒸的時候便剛好, 現在全都 諧 晒), 但全是新鮮的, 最攪笑是中間有些白色一條條的...我們起初以為是魚麵, 點知吃落才知原來是 烏冬 ...但混合了那些蒜蓉海鮮汁, 反而覺得全個海鮮盤, 這個烏冬是最好吃的.
另外在 社交平台讚好 (全抬), 便可點這個 牛頸脊, 我姪女說很有牛味, 很軟, 總知好味啦... (因我不吃牛的, 所以我冇意見), 不過看起來都幾靚.
飽餐一頓後, 係上甜品嘅時候了, 全晚最驚喜, 我個人覺得除了那個海鮮盤內的烏冬, 這個 椰汁雪燕 真是打邊爐後的絕配, 椰汁不太甜, 雪燕都落本的, 不是一絲兩絲的, 每口都有咁濟, 正正正. 我是不喜歡吃甜的, 但這個我整碗喝完. 完美劃上句號.
Other Info. :
這裡的靚仔服務員好好人, 態度幾好, 地方就細了點, 如多人要先跟他訂位是說, 他們有另外的地方能容納多人抬的.