2017-11-24 83 views
我係一個湯怪,無論老火湯、罐頭湯、中湯、西湯都啱飲,老婆話朋友介紹呢間億饍,話佢地嘅燉湯火侯十足,啱晒我喎,咁就真係要試下啦。Multi Taste億饍--意思係咪有好多口味選擇咁解呢?億饍位於油麻地譽發廣埸4樓,地鐵站行過黎只係3-4分鐘左右,非常方便。地方不算太大,但整體佈局四正整齊,比人舒服嘅感覺。我揀燉湯,老婆發板叫餸食飯,正當我苦惱要咩湯嘅時候,店員過黎同我講,燉湯只賣剩兩款,而且每款只剩一個。我二話不說,「我要晒佢」。8點未到已經差唔多賣晒,認真誇張。呢度表明所有出品食物都不含味精及防腐劑。又向客人保証廚房乾淨衛生及提供優質服務。望見呢張「我們承諾」。我感受到店主果份以客為先嘅熱誠同用心。所有燉湯都係用燉盅上,而且湯料份量絕對豐富,萬壽果夠腍夠潤,加上洗得乾淨嘅豬肺,仲有啖啖肉嘅排骨,味道滿分。而且無落味精,更覺健康。我比較鍾意呢個烏雞翅軟骨燉湯,湯料夠多,飲落啖啖都係精華。雖然有烏雞,難免有油,但唔算多,飲完覺得好滋潤。香濃惹味的肉碎加上咬落夠FRESH嘅生菜,配上各式嘅香料,口感豐富又刺激,真係非常開胃嘅一道菜。欖菜夠香夠惹味,配上肉鬆及四季豆,送飯一流。雖然芒果唔係當
我係一個湯怪,無論老火湯、罐頭湯、中湯、西湯都啱飲,
老婆話朋友介紹呢間億饍,話佢地嘅燉湯火侯十足,啱晒我喎,
咁就真係要試下啦。

地方不算太大,但整體佈局四正整齊,比人舒服嘅感覺。

我揀燉湯,老婆發板叫餸食飯,正當我苦惱要咩湯嘅時候,
店員過黎同我講,燉湯只賣剩兩款,而且每款只剩一個。

呢度表明所有出品食物都不含味精及防腐劑。
又向客人保証廚房乾淨衛生及提供優質服務。

豬肺排骨萬壽果燉湯
加上洗得乾淨嘅豬肺,仲有啖啖肉嘅排骨,味道滿分。
而且無落味精,更覺健康。

烏雞翅軟骨燉湯
我比較鍾意呢個烏雞翅軟骨燉湯,湯料夠多,飲落啖啖都係精華。
雖然有烏雞,難免有油,但唔算多,飲完覺得好滋潤。

香辣肉碎生菜包
香濃惹味的肉碎加上咬落夠FRESH嘅生菜,配上各式嘅香料,
口感豐富又刺激,真係非常開胃嘅一道菜。

欖菜肉鬆四季豆
欖菜夠香夠惹味,配上肉鬆及四季豆,送飯一流。

香芒腰果泰式炒飯
雖然芒果唔係當造,但一啲都唔酸。
腰果最後加入,唔會變淋,夠晒爽脆好味。

菠蘿生炒骨
菠蘿大大舊,又夠香甜。生炒骨混入酸甜醬汁,
極其美味且醒胃,仲要無骨架喎。

泰式炒金邊粉
呢個泰式炒金邊粉,勝在香料夠惹味,蝦又夠多,相當吸引。

紅豆冰及三色冰
紅豆冰配上椰汁,飲又好味(椰汁),食又滋味(紅豆)。
三色冰都係配椰汁,而且仲多左綠豆同啫喱,啱晒啲貪心嘅人

最後不得不讚呢度嘅服務,店員都非常有禮。落單時我地唔小心講錯左個食物編號,
但佢地仍然樂意更換比我地,而且態度良好,唔會比面色客人,值得一讚。
$162 (Dinner)
豬肺排骨萬壽果燉湯
烏雞翅軟骨燉湯