2020-01-28
Warren喺OpenRice幾乎一面倒都係好評,一直都喺我bucket list上面,趁住大假期前同先生嘗嘗鮮。餐廳選址雖然唔喺鬧市之中,但更顯得清靜雅致,門面唔大,用上霓虹燈做成店名,辨識度高,門外放咗精緻嘅盆栽同枱凳,感覺舒適。店內地方亦唔算大,有一面大立體裝飾,配上鏡牆,令空間感更大。最先上枱嘅係侍應推薦嘅香煎鵝肝,擺盤相當別緻。香煎鵝肝嘅面頭係烤過嘅香脆薄多士,透住淡淡嘅牛油香,然後係清新蘋果醬。鵝肝煎得剛剛好,油脂豐富,入口齒頰留香,配上帶有果肉嘅蘋果醬清新解膩,每一啖都係享受!藜麥沙律壓成磚狀,面頭以黑魚子點綴,倍覺矜貴,入口有絲絲蟹肉,感覺清新健康。刺身帶子十分新鮮,伴上黑魚子更添鮮味,底部係紅加侖子啫喱,味道酸酸甜甜,配上旁邊嘅沙律,非常開胃。西冷質素極高,厚切然後煎到三四成熟,色澤嫩紅但不帶一絲血水,入口鮮嫩多汁,口感軟腍,配上紅酒汁非常出色。伴碟除咗鮮蔬之外仲有薯蓉,飽腹感強。燒羊架同樣出色,燒到三四成熟,色澤粉紅,肉嫩多汁,而且一啲都唔羶,非常有驚喜!今晚嘅每一道菜都令人滿足,無論係賣相抑或係味道水準都非常高,雖然價錢唔平,但非常值得。
最先上枱嘅係侍應推薦嘅香煎鵝肝,擺盤相當別緻。