2016-06-02
都講左十幾萬次,小妹近來愛上左食刺身,特別係吞拿魚的部份啊,入口即化同魚脂香,真係好好味!網上睇到近來大熱的二段丼,十二款刺身份量足,賣相又靚,所以放工後我倆又走去潮聖了。雖然餐廳位於灣仔,但卻不近地鐵站,對於路痴小妹是頗難找的,餐廳門口裝潢得滿骨緻的。.店內的格局都是走港式日本餐廳的裝潢,沒甚麼特別的佈置,座位間滿迫狹的,則邊有個長長的木吧檯,可以看到師傅製作食物的情況,由於都坐滿客人,所以不便拍照。.餐牌上有近來大熱的二段丼,還有另一款松葉蟹二段丼,兩款都相當吸引!節日更有推出限定版的丼呢!.除此之外仲有數款不同配搭的刺身丼、自選丼、沙律、卷物,炸物等,種類滿多,圖文並茂的清晰又吸引!.餐廳每日都有供應是日特飲,我倆便各要了一杯沒酒精的水蜜桃香檳 $48,帶有甜甜果香味,幾好飲!完全估唔到係度都可以碰杯呢,很特別!.極上海鮮二段丼 $228 (包飯、漬物及麵豉湯)上層:三文魚、北寄貝、間八、帆立貝、蟹鉗、海膽、蛋、香蔥伴藍鰭、藍鰭吞拿魚大腩。下層:蟹膏、三文魚籽、吞拿魚腩蓉、青瓜。呢碗丼總共有成12款刺身,真係滿足晒小妹樣樣都想食既慾望!.上層:刺身食落感覺都滿新鮮,雖然唔係每款都
. 店內的格局都是走港式日本餐廳的裝潢,沒甚麼特別的佈置,座位間滿迫狹的,則邊有個長長的木吧檯,可以看到師傅製作食物的情況,由於都坐滿客人,所以不便拍照。
. 餐牌上有近來大熱的二段丼,還有另一款松葉蟹二段丼,兩款都相當吸引!節日更有推出限定版的丼呢!
. 除此之外仲有數款不同配搭的 刺身丼、自選丼、沙律、卷物,炸物等,種類滿多,圖文並茂的清晰又吸引!
. 極上海鮮二段丼 $228 (包飯、漬物及麵豉湯)
上層:
. 北寄貝食落都很爽口,間八質感爽口彈牙,味道鮮甜;
. 蟹鉗已去埋殼方便食用,肉質鮮嫩,明顯的見到絲絲蟹肉;
. 海膽食落只帶甜味,欠缺左那股甘香鮮甜的味道,味道是有點怪,同平時食開的味道略有不同;不過就唔太喜歡帆立貝的口感,較黏口和腍身,沒甚口感。
. 下層: 蟹膏入口充滿濃濃的蟹味,沒有腥味,配有青瓜粒來平衡了膩和飽滯感,清新了味蕾。
. 粉紅色的吞拿魚腩蓉望落已十分吸引,食落的油脂味沒想像中濃郁,不過味道都算不錯,拌飯食一流啊!
. 三文魚籽咬落新鮮卜卜聲,好鮮甜;值得一讚既係用上日本米,每粒都飽滿軟糯,裡頭加入了醋,好開胃啊!