2017-08-11
週末當然要去啲隱世小舖試下啦,真係不枉我大熱天時由街尾行到街頭先搵到呢度!因為門面唔大,所以好易錯過,流咗不小汗水,但一切都係值得的!係老闆娘(應該係老闆娘吧) 細心親切的推介下,簡咗鴨記米粉 及 香煎脆皮肉餅而自己一心想試米苔目,所以自選咗豬腩肉雲吞米苔目 (方魚肉碎湯底),再後加咗個花雕醉香豬雙脆及凍薑蜜先上鴨記米粉,鴨肉好多,感覺真係好扺食,而且鴨肉好淋好入味!第二樣上的反而係後叫的花雕醉香豬雙脆,要咗多豬耳小豬脷,其實我都知係一早整好一碟碟雪的,但佢地好熱心咁話可以安排,所以我覺得佢地真係好親切,即使上來的是否多豬耳小豬脷都已經唔重要了!花雕味唔算重,加咗小小麻油芝麻,凍凍地,好適合夏天食,值得推介!再黎的係豬腩肉雲吞米苔目 (方魚肉碎湯底),豬腩肉好好味,雲吞食得出住家味 (印象中好似有寫係自家制的),米苔目有小小似銀針粉,但又比銀針粉吸味,所以唔使連湯食都好夠味了!係湯底喊咗小小咁囉!整體係唔錯的~最後到的是最早叫的香煎脆皮肉餅,因為知我地等咗好耐,所以老闆娘中途都有主動安撫我地,話要煎得脆要點時間!我地唔趕時間,所以都無咩所謂!趕時間的人,就最好叫其他嘢食會好點了!食落又
鴨記米粉
花雕醉香豬雙脆
豬腩肉雲吞米苔目(方魚肉碎湯底)
食落又真係幾脆下,等都係值得的!
香煎脆皮肉餅
舖仔細細,但好有人情味,耐心介紹食品,令客人有賓至如歸的感覺,要好好保持落去呀!