2015-11-05 2414 views
雖然家離新蒲崗不遠,但若非要去Mikkiki的一田的話,實在好少係呢頭出沒。印象中最出名的食肆還數得龍,其他呢?好像又數不出來。懂得去老字號英記一試是因為看過一食家的食評,知道它最馳名的是豬油撈麵,要知道仍會用豬油做菜的地方在香港已買少見少,那又怎可不試呢?店鋪裝修非常簡陋,就是擺明做街坊生意,不過阿姐都非常友善熱情,就算第一次去都有份親切感。呢度的豬油撈麵叫六十年代撈麵($23),單聽個名已充滿古早味。甫上枱已聞到陣陣豬油香,將麵同豬油、豉油拌勻,直頭香氣四溢,入口香而不濃,加上我喜愛的韭黃,真係錦上添花。麵條爽身有彈性,每條麵都掛上豬油香。不過分量頗多,多吃有少少滯膩感。復古巷仔雲吞麵($23)係另一名物,賣相雖然一般,但雲吞做法都幾正宗,細細粒包成散尾狀,皮薄滑溜,餡料有蝦同豬肉,分量唔多,一啖一粒剛好。舊式雲吞麵店枱上多數有樽醃辣椒蘿蔔,可以免費任食。呢度都醃得幾酸,蘿蔔夠爽脆,不過我都係比較喜歡劉森記的。值得去指數:
值得去指數: