2015-07-29 3665 views
老婆親戚到訪,想帶佢地品嚐香港地道海鮮,就唸起鯉魚門呢個專食海鮮嘅地方。我之前都食過幾間鯉魚門的海鮮店,唯獨是未有去過南大門,於是早幾日打去留位,聽聞window seat 都係一大賣點,識坐梗係坐近window 啦!我地訂左7點,親友在7月前已到酒樓並已安排入席,由於我當天要打波,所以錯過了挑選海鮮的時間 (不過咁仲可能會帶給我一點驚喜)。講講環境,酒樓的落地玻璃讓我們可以飽濫香港東的無敵大海景,當日我地仲欣賞到日落前的美景!第一道菜是龍蝦刺身,第一啖咬落口,一個字可形容‘爽’! 新鮮龍蝦蝦肉結實,有口感,至於係邊間買既?我要問下親戚先(你地有興趣可PM我)。。跟住上桌嘅係椒鹽瀨尿蝦,切好的瀨尿蝦上碟放得齊齊整整,是大廚用心制作,實屬難得。大大隻瀨尿蝦配上椒鹽真係冇得輸嘅,入面嘅蝦膏好甜美,雖然女士們一般都好介意炸嘢,但見到咁新鮮嘅椒鹽瀨尿蝦,都不得不吃了。 炸嘢梗係有D油,我接受到嘅,瀨尿蝦肉質鮮嫩,蒜味加鹽度適中,尚算乾身。吃完椒鹽瀨尿蝦,再來的是蒜蓉粉絲蒸扇貝,扇貝加上平凡的粉絲就變得不平凡了。扇貝已去了多餘的內臟、裙邊等,基本上拿上手不用看就可以吃了,唯獨蒜蓉量有點不足,粉絲
吃完椒鹽瀨尿蝦,再來的是蒜蓉粉絲蒸扇貝,扇貝加上平凡的粉絲就變得不平凡了。扇貝已去了多餘的內臟、裙邊等,基本上拿上手不用看就可以吃了,唯獨蒜蓉量有點不足,粉絲好像沒吸透扇貝汁,或多或少都扣了些分數。
唔好俾佢停,再來的是清蒸軟殼黃油蟹,蟹肉鮮甜,就係’蒸’先能食到黃油蟹嘅精髓,膏黃肉厚,這些黃油蟹應該有季節性,今次不吃,就可能要等下年了。
花了十分鐘KO左黃油蟹,就到豉椒炒蟶子上場,這道豉椒炒蟶子皇,味道非常香濃惹味,蟶子啖啖都係肉,而沒有半粒沙,加了一點的辛辣,至為惹味,實為海鮮之佳品,可試!
炒花甲是檔主送的,一樣沒有半點沙,不過不失吧!
清蒸斑仔,蒸的火候剛好,魚肉嫩滑,配以醬油,的確鮮甜!
我們也叫了一道時菜及炒面,炒面不油,量略少,多人吃可能要加底!
最后有一道小風波,話說龍蝦頭及某部位用來煲弼,我們催了超過半個鐘,都沒人跟進或者’hea’住處理,最後等了45分鐘才上桌,這是當晚唯一美中不足的地方。
龍蝦刺身
椒鹽瀨尿蝦
蒜蓉粉絲蒸扇貝
軟殼黃油蟹
豉椒炒蟶子
炒花甲
清蒸斑仔
Other Info. : 坐window seat好似要貴少少,都OK嘅
2015-07-12
  • 椒鹽瀨尿蝦