2018-03-01 215 views
一直都想食下omakase,但係係香港食真心貴,負擔唔起。然而!比我搵到一間價錢親民但用料上乘嘅Omakase,餐廳係灣仔,因為近我番工地區,所以我係直接由銅鑼灣行去,行左20分鐘到,所以我都唔知近唔近地鐵站😂餐廳樓底好高,有吧枱有卡位,坐得舒服。分$580同$880兩個set,覺得$580已經夠野食,所以就叫左個$580試下。前菜有海蜇同沙律,海蜇好爽口彈牙,醬汁有微微酸酸地幾開胃,而沙律嘅醬好特別,好似加左wasabi,微微辣但又甜甜地。刺身四款分別係金木雕(左),剝皮魚(右上),北海道牡丹蝦(右下)同拖羅(同醋物同一張相)。金木鯛,魚嘅表面好輕微咁用火燒過,逼左小小魚油出泥,仲用原條木魚刨成木魚花灑左係魚上。剝皮魚本身係無味嘅,所以係上面淋上魚肝醬,滿滿嘅魚肝油味但又唔腥,鹹鹹地又香。北海道牡丹蝦,好厚肉,好多蝦膏,最貼心嘅係連蝦尾都幫你起埋肉。大拖羅非常新鮮,用紫菜卷住泥食,比較特別嘅食法,而且仲有紫蘇葉,可以減低油膩感,拖羅入口即溶,仲有濃濃嘅魚油香。醋物係三文魚頭軟骨,軟骨好似蒟蒻,口感特別,三文魚子好甜,咬落仲會有燒魷魚絲嘅味道,酸甜得泥又開胃。係燒物、揚物、煮物入面我揀

餐廳樓底好高,有吧枱有卡位,坐得舒服。

係燒物、揚物、煮物入面我揀左揚物,係海鰻同甘薯天婦羅,炸漿好薄,鰻魚肉好彈牙,完全唔知道自己食緊鰻魚,而甘薯好軟好甜。

五款壽司由右至左分別係海膽、針魚、帆立貝、左口魚同赤鯥。

海膽: 鮮甜而且份量好多
針魚: 彈牙,味道偏淡
帆立貝: 鮮甜嫩滑
左口魚: 肉質比較硬
赤鯥: 魚王,價錢比喜之次貴,所以呢個價錢可以食到好難得,口感好有拖羅嘅感覺,一樣入口即溶,魚油香好濃

拖羅葱花手卷
份量超級多,食到落底都仲有拖羅,感覺好滿足。

日式煮蜆湯,蜆肉大大粒,仲係岩岩熟,超級鮮甜,連帶個湯都有小小清甜味。

甜品揀左綠茶雪糕,茶味濃,唔會太甜。

以omakase泥講,個價錢真係好抵,而且服務好好,好詳細咁向你介紹每一道菜,你有興趣繼續問,佢地都好熱心咁話你知。