2023-02-09 90 views
今日同朋友係大埔搵好野食,見呢間滷水店都幾好,決定入去試下,見負責掌廚的都係後生仔。店內都好開揚,乾淨齊理,都算舒適。而堂食可以選擇套餐,自由配搭:先揀主菜,再揀麵或粥,再揀小食及飲品。門外都幾多人等外賣,為晚餐加多個餸都唔錯嘅選擇。我地分別叫左招牌滷水獅頭鵝配鮮鵝油撈麵、醉雞配粥及滷水小食。鵝肉嘅份量非常足夠,有近5至6件鵝,水汁香而不過鹹,鵝有鵝肉的獨特香味,肉實夠入味。鵝肉下面仲有豆腐,好入味好軟淋份量好多豆腐亦好滑。麵軟硬度適中,清湯入口唔口渴。老友記加麻辣醬再倒入點鵝食的醋汁,自製酸辣味。醉雞份量亦好足 ,酒味好香,雞肉有酒香,重點是肉質好嫩,好滑,平時食雞件我都只會食雞肉不食皮。但實在太滑了,忍唔住連雞皮都食埋。滷水小食有牛展、牛肚及牛筋,整體質素都唔錯,牛筋好腍好入味,牛肚亦好軟腍,牛展就色香味俱全,肉質嫩滑,香氣撲鼻,相當入味。

Type of Meal
Dinner