2022-11-28 367 views
喺灣仔要快食一餐,見到廈門街新開左間親民簡約台式料理都幾旺場,決定一試,餐廳裝潢以木系為主,感覺清新。餐牌精簡,主打六款台式料理同四款台式麵食:🥢麻辣香酥雞排滷肉飯(+$12)$74經過差不多見到每檯必點,雞扒即叫即炸,可以揀麻辣/咖喱/椒鹽粉,加$12可轉手工滷肉飯/$18可轉手撕走地雞肉飯,外皮鹹香酥脆,麻辣粉+五香粉+九層塔嘅香味香再加點點藥材味,味道層次豐富,配襯滷肉飯一齊食更加滿足。🥢藥膳排骨麵 $76湯底用上人蔘、當歸、七種中藥材料熬製而成,呷一啖已經覺得真材實料,湯底甘甜順口沒有辛辣,豬肋骨肉質鮮嫩,可以沾上特製調味醬,味道更加有層次,台灣陽春面爽口彈牙同藥膳湯底好夾。🥢炸物拼盤 $38三款配料分別有三種唔同嘅口感:四季豆、杏包菇、花枝丸,即叫即炸,鹽酥香味四溢,十分滋味。我哋叫咗兩個主食可以用更餐優惠價叫兩杯飲品-凍蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)凍蜂蜜金桔檸檬 (+$14)兩杯味道都調教得不錯,入口清新,開胃解膩。餐廳食物選擇簡而精,出餐時間快,份量足,味道佳,係灣仔區快食又經濟嘅好選擇。

餐牌精簡,主打六款台式料理同四款台式麵食:

🥢麻辣香酥雞排滷肉飯(+$12)$74

🥢藥膳排骨麵 $76

🥢炸物拼盤 $38

$100 (Dinner)
  • 炸物拼盤
  • 藥膳排骨麵