2018-12-22 322 views
今日同朋友試一試一日本人主理既omakase餐廳。餐廳共提供三個餐,我哋揀咗中間價位嘅「潮」。首先會有一系列嘅前菜。有金山寺味噌青瓜、大蔥豬肉丸、箱押壽司、鰿魚、玉子、豆腐波菜、枝豆。我個人幾鍾意鰿魚,用麻油撈過再加上芝麻粒,香氣十足~仲有個黑松露玉子,有陣陣黑松露同蛋香。另外都喜歡爽脆嘅青瓜配上微甜、充滿豆、米香氣既味噌,清爽又開胃~之後係三款刺身,分別有左口魚、鰤魚同鱲魚。日本蠔~有成隻手掌咁大隻🤩隻蠔味鮮而甜,肉質油潤,而且有海水鮮味。蠔身面上有三文魚籽,更加提昇生蠔口感。兩款熱食廚師介紹既梭子魚口感同配搭都幾特別,用上鴨蛋蛋黃作點綴,梭子魚入面包住南高梅同蝦,口感豐富。牛油烤雞雞肉烤得皮脆肉嫩,而且無論主角雞肉同配角洋蔥同金菇都充滿牛油香。連盛戴食物既器皿都別有用心,葫蘆瓜樣既器皿分三層盛戴,上層放木魚湯汁、中間蔥及芝麻,最底層係茶碗蒸。估唔到個茶碗蒸可以咁出色,非常滑!入口似豆腐花,加上不同配料,例如帶子、蝦、豬肉,味道鮮甜。一輪既熱食後送上壽司八貫黑曹以黑松露油甘魚黑松露十分香但又唔會遮蓋油甘魚既油香。金目魚幾肥美~肉質細緻柔嫩小鰭魚有清新醋味配南高梅帆立背 好鮮甜~吞拿魚

之後係三款刺身,分別有左口魚、鰤魚同鱲魚。

日本蠔~有成隻手掌咁大隻🤩
隻蠔味鮮而甜,肉質油潤,而且有海水鮮味。
蠔身面上有三文魚籽,更加提昇生蠔口感。

兩款熱食

廚師介紹既梭子魚

茶碗蒸

一輪既熱食後送上壽司八貫

黑松露油甘魚
黑松露十分香但又唔會遮蓋油甘魚既油香。

金目魚

帆立貝

魚味濃,油脂適中

好鮮甜又creamy
三文魚籽海膽

我地一路食時,師傅一路忙住整壽司俾客人食,一路逐一向我地介紹食物,同埋佢真係好nice,會同我地傾計,介紹佢喜歡既食物、傾下佢祖父既烹調威水史咁。

咖喱飯
咖喱飯

味噌湯

甜品拼盤
有紅豆士多啤梨大福、柚子雪葩、桔仔等等~
甜品拼盤

好滿足呀!!欣賞師傅無論處理食材、烹調都放左好多心思,甚至對盛戴食物既器皿都一絲不苛,而且擅於同客人互動,係一次不錯的Omakase體驗~
$880 (Dinner)
茶碗蒸
帆立貝