2025-01-27 207 views
📌觀塘適合一家聚餐嘅私房菜雖然餐廳係喺工業大廈裏面 但係搵落都算方便~裝修主要係木色為主 俾人一種喺工廠裏面都有溫暖小菜館嘅感覺🤎🍲冰鎮爽口清酒南非鮑魚(慢煮升級版)呢款冰鎮過嘅南非鮑魚食落爽口新鮮 如果再大隻啲口感應該會再好食啲~🍲原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)呢款湯飲落非常鮮甜♨️其實就係爵士湯😋湯頭飲落去除咗有哈密瓜嘅香甜 亦都用咗螺頭帶出鹹鮮好難得嘅係啲豬肉都好食(想話平時我係唔會食老火湯裏面嘅肉😌)呢個值得飲!👍🏻👍🏻🍲懷舊蜆蚧鯪魚球(例)鯪魚球食落好足料好香鯪魚味🤤佢哋嘅顯解就比較重味道欣賞嘅係佢哋會放多啲薑絲蔥絲落去個蜆蚧 所以食落去都會refresh返少少🍲鹽焗海螺(例)呢個就正常質素 海螺食得出係新鮮嘅~🍲椒鹽鮮魷(例)呢度嘅椒鹽鮮魷size會比起大排檔嗰啲比較細 但係一樣咁惹味香口🔥🍲蜜香鰹魚汁烤原條大鮮魷(例)大鮮魷好香燒烤味😆甜甜嘅魚汁 再加上啱啱好嘅火候 唔會令到個燒烤得太過火 食落去係彈牙香口軟滑😍🍲九肚魚鍋貼(例)呢個係當晚最多討論嘅菜式🤫因為order菜式嘅時候唔知原來佢原來有芫荽同埋鹹魚一齊整 所以想試嘅朋友要留意啦🫣因為九肚魚本身原則偏向無味 主要
📌觀塘適合一家聚餐嘅私房菜

雖然餐廳係喺工業大廈裏面 但係搵落都算方便~

🍲冰鎮爽口清酒南非鮑魚(慢煮升級版)

🍲原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)
呢款湯飲落非常鮮甜♨️其實就係爵士湯😋
湯頭飲落去除咗有哈密瓜嘅香甜 亦都用咗螺頭帶出鹹鮮
呢個值得飲!👍🏻👍🏻

🍲懷舊蜆蚧鯪魚球(例)
鯪魚球食落好足料好香鯪魚味🤤佢哋嘅顯解就比較重味道

🍲鹽焗海螺(例)
呢個就正常質素 海螺食得出係新鮮嘅~

🍲椒鹽鮮魷(例)

🍲蜜香鰹魚汁烤原條大鮮魷(例)

🍲九肚魚鍋貼(例)
呢個係當晚最多討論嘅菜式🤫
因為九肚魚本身原則偏向無味 主要食佢嘅滑 所以都好好奇佢哋係點整呢個菜式
食到佢哋係用芫荽同埋鹹魚去帶出九肚魚嘅滑就覺得好合理~
不過佢哋嘅魚露就偏重口味 感覺上就咁食好食啲🤣

🍲洛神玫瑰茄西班牙黑毛豚咕嚕肉(例)
洛神花同埋蕃茄嘅酸原來係咁夾😙
本身黑毛都比較肥美 所以呢個酸甜嘅醬汁加埋就啱啱好 唔會太油膩

🍲幔煮西班牙黑毛豬粉嫩叉燒(例)
呢個叉燒一上枱就覺得似係西式菜式多過中式🤓
雖然佢嘅菜式名係叫叉燒 但食落真係好似西式嘅煮法去烹煮豬肉~
呢個叉燒係非常好食 好惹味之餘焗得好有炭香味 唔錯唔錯

🍲蜜鮮鳳梨柔嫩安格斯牛里肌肉(例)
起初見到呢個菜式以為係咕嚕肉 但係食落原來係牛肉
呢個非常驚喜😱雖然係用咗菠蘿嘅甜酸去平衡呢個菜式
但係一入口個牛肉非常鬆化 牛肉嘅脂肪香一下子就會衝擊味蕾🙌🏻
呢個幾驚喜

🍲招牌茶王燻雞(一隻)
食落雞肉肉質嫩滑 雞胸都係咁滑🤲🏻
煙熏味啱啱好 茶葉味亦唔會蓋過原本嘅雞油香

🍲脆香鳳雁戀蜜配:1)懷舊片皮雞配鵝肝醬+2) 生菜包雞鬆
先講佢哋嘅片皮雞 佢哋嘅鵝肝醬配合個雞係非常非常好食💫
雖然片皮雞冇片皮鴨味道咁濃郁
但廚房有精心設計過用鵝肝去帶返個濃厚嘅味道😚

至於個生菜包 起初以為佢係雞肋 但食落同樣有片皮雞嘅香氣

🍲脆皮BB乳鴿(2隻)
脆皮乳鴿質素就同平時餐廳差唔多~

🍲陳年滷水BB乳鴿(2隻)
個人認為滷水版本好食啲 食得出佢哋嘅滷水係比較重藥材味
而且乳鴿食落都甜滑

🍲他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建蒲田米粉)(例)
估唔到呢個炒米粉好好食呀!!!
佢哋嘅米粉好幼 初頭會以為好似新竹米粉咁會有啲嚡口
但係食落好順滑 再加埋芽菜同埋Parma Ham嘅調味
呢個都係必叫之一😋

🍲開煲菜:特選時令配鮮枝竹手打自家製魚腐
最後就以一個蔬菜菜式完結 值得一提係佢哋自家製魚腐
呢個真係食得出係佢哋手工自己做嘅 嗰種魚香味係出面食唔到😉

當晚都見到比較多一家大細嘅飯聚
所以如果大家有一班人想好好地坐低傾偈食飯 都可以考慮呢間~
另外講講就係佢哋頭三支酒係免開瓶費 不過之後開就要再同餐廳傾吓~

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑
🥂 飲品:🌕🌕🌕🌑🌑
👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌑🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌗🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍榮哥廚房私房菜 (觀塘)
地址:觀塘觀塘道436-484號觀塘工業中心3期4樓L室