「龍鳳號」- 喺觀塘返工都應該會食過或者見過嘅人氣台灣菜館,午餐選擇很多,而且cp值高,仲送一碟例菜(椰菜)。養生花雕麻油雞$82,可配珍珠米或手工麵線,同事揀了珍珠米,都幾大碗,麻油味非常香濃,有幾件雞、秀珍菇、貢丸、鴨血和黃芽白,加上了適量嘅薑和杞子,滋補又養生,呢個湯送飯真係一流。我點了紫菜檸香素魚$69,配了台灣菜必點嘅肉燥,不過換了新竹米粉代替米飯,因為天氣太熱,食米粉比食米飯更容易入口。素魚十分精緻,用紫菜包著,賣相更加神似,味道帶一點檸檬嘅清新。飲品方面,午餐+$16可配台式飲品一杯,我們點了古早味楊桃汁和佛手柑金棗茶,楊桃汁偏甜,佛手柑金棗茶酸甜清香,解渴滋潤。 龍鳳仙草$50,必食甜品之選,配紅豆、綠豆,芋圓、地瓜圓,甜度適中,口感Q彈👍
「龍鳳號」-
養生花雕麻油雞$82,
養生花雕麻油雞
養生花雕麻油雞

我點了紫菜檸香素魚$69,
紫菜檸香素魚配肉燥新竹米粉
配了台灣菜必點嘅肉燥,
紫菜檸香素魚配肉燥新竹米粉
賣相更加神似,味道帶一點檸檬嘅清新。

古早味楊桃汁、佛手柑金棗茶
楊桃汁偏甜,佛手柑金棗茶酸甜清香,解渴滋潤。

龍鳳仙草$50,
龍鳳仙草
必食甜品之選,
龍鳳仙草
配紅豆、綠豆,芋圓、地瓜圓,甜度適中,口感Q彈👍
2024-06-24
$120 (Lunch)