2021-12-08
記得幾年前Tapa Room啱啱開係銅鑼灣個陣食過一次,跟住就見到佢越開越多分店🤣仲開到去觀塘,超方便我xd呢日係附近做完gym,就諗住同朋友試試佢地嘅觀塘分店👅~~~🥗前菜 (跟餐)🔸紅洋蔥番茄牛肉湯飲落幾濃,隱約仲見到啲番茄蓉~味道啱啱好,唔鹹而且飲完都唔口渴🔸鮮甜凍蝦正常size,食落去新鮮同埋ok爽口,配蒜茸蛋黃醬食幾正雖然要剝殼有啲麻煩,但呢度個啲又幾易拆🤣🔸棒棒鵝肝第一次見鵝肝咁present,所以朋友強烈要求要嗌🤣本身我唔食鵝肝的,但估唔到呢度嘅冇乜騷味,所以我都食到,可能係啲調味夠鹹可以遮蓋到🤣.🐷烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁($178)平時唔係好敢係出面嗌黑毛豬,因為驚佢唔熟,又或者熟到韌不過好彩呢度嘅豬鞍煮得啱啱好,食落仲係嫩的🤗又有保留到啲肉汁伴碟有地中海式炒雜菜,即係焗薯仔同埋甜椒,所以覺得唔使擔心會唔夠飽🤓.🐮烤美國黑安格斯肉眼牛扒伴香草青醬($198)望落去已經好吸引😍食落都重牛味,不過如果再嗌生少少會再好食啲~我幾鍾意佢個醬汁,同出面嘅食到嘅有啲唔同,朋友話似泰式醬汁🤣但係我覺得似地中海style佢仲配咗炸薯條同蒜茸蛋黃醬🍟.🍹Virgin Sang
呢日係附近做完gym,就諗住同朋友試試佢地嘅觀塘分店👅
~~~
🥗前菜 (跟餐)
🔸紅洋蔥番茄牛肉湯
🔸鮮甜凍蝦
正常size,食落去新鮮同埋ok爽口,配蒜茸蛋黃醬食幾正
雖然要剝殼有啲麻煩,但呢度個啲又幾易拆🤣
🔸棒棒鵝肝
第一次見鵝肝咁present,所以朋友強烈要求要嗌🤣
🐷烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁($178)
平時唔係好敢係出面嗌黑毛豬,因為驚佢唔熟,又或者熟到韌
🐮烤美國黑安格斯肉眼牛扒伴香草青醬($198)
望落去已經好吸引😍
食落都重牛味,不過如果再嗌生少少會再好食啲~
佢仲配咗炸薯條同蒜茸蛋黃醬🍟
🍹Virgin Sangria (跟餐)
🍹Pink Pineapple Cooler ($58)
兩者都唔甜好refreshing,好啱食肉飲🤣
本身套餐係跟前者,平時sangria係溝紅酒,但呢杯係冇酒精的~朋友話飲落去有少少似fruit punch
~~~
⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌖🌑
如果想黎試,強烈建議lunch黎食🤣
因為價錢同份量差唔多,但lunch仲包埋前菜同飲品,幾抵食👍
而且環境都唔錯,有半露天位🌤天氣好係出面食都幾chill😗