2021-06-21 45 views
喺OPC做完運動,然後就落咗去食飯,呢座大廈越開越多好嘢食,今日就去咗食呢間火鍋店,真味仙廚,主打任飲任食海鮮火鍋,唔講唔知原來呢間餐廳係海港集團旗下嘅,所以同樣都有好多新鮮嘅靚海鮮。一開始先揀選好要肉蟹定龍蝦海鮮拼盤,拼肉蟹價錢$238 ,如果拼波士頓龍蝦$268。然後就開始任飲任食五部曲,先黎五款食材每位一份,而汽水啤酒亦是任飲,亦有自家製嘅薏米水和竹蔗茅根。先上一個刺身拼盤,刺身每人一份,有三文魚,鮑魚,帶子,北寄貝,希靈魚和墨魚,每樣都非常新鮮,三文魚同帶子亦非常肥美。雞煲係任食嘅,香香辣辣嘅雞煲非常開胃,醬汁帶有埋麻香味,辣度啱啱好,雞肉非常入味,肉質結實彈牙,我哋食咗兩煲。食完雞煲之後就會開始打邊爐,值得一讚嘅係呢度打邊爐係會重新上一個湯底,唔似坊間食完雞煲後用清湯加入雞煲內。湯底有三款可以選擇,瑤柱冬瓜鍋,皮蛋芫荽鍋或麻辣湯。我哋點左瑤柱冬瓜鍋,湯底好有誠意,湯頭內有多粒原粒瑤柱,湯頭味道清甜。波士頓龍蝦海鮮拼盤,海鮮拼盤係根據當日嘅時令海鮮而配搭,今日有龍蝦,蝦,貴妃蚌,花甲,龍躉,白鱔,美國筒𧐢等。波士頓龍蝦每人半隻,非常大隻,肉質飽滿有鮮味,食落啖啖肉爽口彈牙,加上

波士頓龍蝦每人半隻,非常大隻,肉質飽滿有鮮味,食落啖啖肉爽口彈牙,加上甘香嘅龍蝦膏令人回味無窮。而其他海鮮味道亦不錯,尤其喜愛龍躉,肥美滑嫩。

每人仲有一份特級安格斯肥牛,肉和脂肪嘅比例大概係6:4,質感唔錯,有少少咬口,唔會太油膩,帶有濃郁嘅牛味。

另外每人仲有一隻特大水餃,可以稱得上係皮薄餡靚,水餃內嘅蝦非常多,另一個係韭菜餃,大大隻亦都做得唔錯。
其他任食配料亦應有盡有,非常豐富,有蔬菜,粟米,蘿蔔,午餐肉,炸魚皮和響鈴。
如果係食肉獸,任食配料中亦有美國肥牛和黑豚肉可以選擇,質素當然沒有安格斯肥牛那麼好,但雪花紋路還是不錯的。
另外,白鱔片和廣島蠔亦可以任食,真心唔錯。
整體來說,食物選擇多元化,用料新鮮,8:15 後入座仲有八折優惠, CP值高。