2023-07-16
年紀漸大好似越嚟越鍾意飲茶一盅兩件,今日咁啱又同爹d媽咪去觀塘整完d嘢,順便飲下午茶當lunch。點了幾款點心一個炒飯,加壺鐵觀音認真唔錯。脆皮甘荀造型咸水角呢個咸水角造型成個甘荀仔咁,橙色,上面有d芫荽,好得意,層外皮都唔厚,料足,蝦米香。牛肉腸都幾足料,皮薄,牛肉係薄皮下望落去,好吸精,食落腸粉好滑。野菌棉花雞雞肉好嫰滑,魚肚好厚又腍,吸滿湯汁,野菌好香,好味。燒賣飲茶必食,呢度既燒賣蝦肉大大粒,豬肉都足料,加上冬菇,食落爽口,我自己食了2隻,唔錯。龍蝦湯鮮竹卷非一般嘅鮮竹卷,除咗嘅腐皮卷用龍蝦湯沾黎食,食落係唔同d,d湯幾濃厚鮮味,入面既料好似肉粒、甘荀、蝦肉都好多,皮薄餡靚。咸魚雞粒炒飯好足料呀,咸魚咸香,雞肉多多,炒飯粒粒分明唔太油,份量好多,食唔曬,要打包。假日酒樓好多人等位,我地好在啱啱整哂d嘢早黎,下午茶時間黎到啱啱好入到座。呢度嘅食物點心質素唔錯,一定會再嚟。個場地好大,晚飯仲可以打麻雀。
脆皮甘荀造型咸水角
牛肉腸
都幾足料,皮薄,牛肉係薄皮下望落去,好吸精,食落腸粉好滑。
野菌棉花雞
雞肉好嫰滑,魚肚好厚又腍,吸滿湯汁,野菌好香,好味。
燒賣
龍蝦湯鮮竹卷