2021-08-18
行開觀塘唔知食咩,就想OpenRice search下睇吓附近有啲咩嘢食啦,一search有一間叫做粉紅水門雞喎,都唔知佢食咩嘅個鋪名咁奇怪,一打開個餐牌件價錢都算合理同埋啲嘢都啱食嘅,所以我哋就去試吓佢究竟係點樣㗎啦。成間舖頭就係得三款嘢食嘅價錢都係一律$36 ,佢有粉紅水門雞飯,正宗滷水豬手飯,同埋Grandma咖喱牛腩飯,咁另外佢都有兩款嘅小食,有木瓜沙律同埋芒果糯米飯,價錢都係$20樓下。嘢飲方面佢有五款選擇嘅,有檸檬薏米水、陳年金橘蜜、汽水、冷泡白桃烏龍、同埋炭培烏龍。我哋兩個人就分別叫咗水門雞飯同埋滷水豬手飯,同埋一杯嘅檸檬薏米水。飲品上你速度好快,落完單冇幾耐侍應就俾咗杯薏米水俾我哋啦,佢呢杯嘢飲似係自家製嘅,同埋都見到有一片檸檬同埋一啲薏米係個底味道都好濃郁唔算太甜,係可以推介嘅。講返煮食個方面我自己就買咗豬手飯,佢呢除咗豬手係仲送埋一隻蛋俾我嘅,豬手都算幾入味嘅,有肉有皮 咬落啲肉係唔算太鞋嘅,盡量都算OK。朋友係嘅水門雞望落啲雞度好靚仔,油光十足,同埋佢送嘅飯係由返同我嗌嘅豬手飯嘅白飯係唔同㗎 !順便一提,餐廳用嘅餐具同埋飯盒都係一次性嘅,所以就唔算太環保啦!不過整
不過整體而言,喺觀塘區用$36食到一盒好味嘅飯實在係難得,如果下次經過附近我都會再試下佢其他嘅食物。