2018-05-17
2072 views
午飯時段嘅觀塘任何餐廳都爆曬棚,想搵到好食嘅食肆其實可以向工廈埋首!老豆難得來觀塘找我食午飯,就帶佢食佢最鍾意嘅刺身。駱駝漆大廈絕對是活化工廈的成功例子,食肆林立,又有很多新潮商店。掌壽司內部裝潢寬敞,有壽司bar枱又有包箱,而且情調一流,適合聚會可以和朋友促膝長談。老豆點了lunch set A精選刺身定食,三文魚係我和老豆至愛,新鮮厚切,味道濃郁;油甘魚雖然不及冬天是吃的肥美多油,現在的少點油,反而肥而不膩,入口即溶;吞拿魚色澤鮮紅帶油光,軟滑口感,魚味清甜;簿切金目鯛雖說不是港人常吃嘅魚生,油脂較少,但我喜歡肉質細膩,鮮美而冇腥味;牡丹蝦得一只,老豆吃完拋低句:「夠哂甜!醬油都唔洗點!」我就點了lunch set G網燒黑毛和牛定食,份量適中,鋪滿了櫻花蝦和紫菜,又有醃黃瓜和芽菜中和肉味。網燒和牛片都水準以上,少脂肉味十足,肉汁和燒汁交替口中,勁開胃!冷泡咖啡,果然喝到淡淡嘅堅果香,但咖啡味較輕,作餐飲都是不錯嘅選擇,不會喧賓奪主,遮蓋食物味道。星期一至四中午有7折,其實價錢相對食物非常抵,難得吃刺身就要揀一間有保證的!