我終於走出沙門氏菌三文治嘅陰霾,呢日再次嚟到觀塘覓食,之前放咗朋友飛機,同佢食番餐好西補數😜。佢帶咗我去鴻圖道工廈開餐,我第一次去果幢大廈食嘢,發現原來都有幾多餐廳,而且格局無其他工廈咁工廈...。我以為餐廳個位置幾隱蔽下,晚市會冇乜客人,點知一去到發現氣氛好熱鬧👏。餐廳仲有得掟飛鏢同篤波,集美食與娛樂於一身!以工廈餐廳嚟講,環境十分開揚,起碼望到街,感覺無咁焗束。另外,餐廳佔地面積大,因此每張餐枱都夠大,唔會迫,情侶或者一班人嚟都適合,甚至可以Book佢個場地嚟搞Party🎉。餐廳晚市主要供應二人套餐或者兩小時半任食海鮮套餐($298/一位),由於朋友唔好海鮮🐟,加上二人餐而家做緊半價優惠($314,另收加一服務費),好抵食😚。🥗煙三文魚沙律 Smoked Salmon Salad,沙律有得揀煙三文魚或者鮮蝦,我哋揀咗前者。沙律造型精美,因為用咗煙三文魚砌咗朵花出嚟;而且沙律亦夠大份,同埋唔會唔夠汁。🎃是日餐湯Daily Soup,我哋估計係南瓜甘旬湯,望落好似水水哋,但飲落味道都幾濃,唔錯。另外,餐湯有跟塊蒜蓉餐包,味道正常。🥩澳洲肉眼扒(8安士)配野菌汁Australia Rib
煙三文魚沙律
是日餐湯
澳洲肉眼扒
🥩澳洲肉眼扒(8安士)配野菌汁Australia Rib Eye Steak (8oz) with Wild Mushroom,主菜有得揀比目魚、燒春雞、斧頭豬扒或者牛扒,我哋要咗五成熟肉眼扒,後尾先見到人哋嗌斧頭扒都好似好正咁😣。不過好彩牛扒都幾好食,牛肉味頗濃郁,肉嫩多汁,無多餘筋位及脂肪,算係咁啦😋。野菌汁亦係誠意之作,因為真係有菇。配菜有蘆筍、青椒同薯仔等,如果有多啲薯仔會仲好🙈。
意大利西西里茄醬意大利粉伴脆炸軟殼蟹
🍝意大利西西里茄醬意大利粉伴脆炸軟殼蟹ltalian Style Sicilian Sauce Spaghetti with Fried Soft Shell Crab,意粉份量超多,起碼係1.5人量,而且我幾鍾意佢個🍅蕃茄醬汁,夠晒酸、夠晒濃,有啲似食緊肉醬意粉,但走肉醬。🦀軟殼蟹就得一隻啦,炸得幾脆口嘅,不過都係意粉出色啲🤤。
藍莓芝士杯配慕絲蛋糕
🍰藍莓芝士杯配慕絲蛋糕Blueberry Cheese Cup & Mousse Cake,估唔到跟餐嘅甜品都咁有心機,用三色水果朱古力醬裝飾咗隻碟,上面再放咗細細件芝士蛋糕同朱古力慕絲,兩樣味道頗有水準。
最後,仲有兩杯餐飲,檸茶檸水奶茶或者飲品櫃到自己揀🥤。如果喺Openrice買優惠卷,飲品就可以揀紅酒白酒🍷。
服務方面,店員全部都幾好禮貌,又會主動收碟、落單,但如果上菜慢少少就會好啲🙏🏻。
總括嚟講,呢餐晚餐有驚喜,令人滿意;因為印象中觀塘區同工廈嘅餐廳質素都係一般,但收費就有點兒濫收。不過Give Me 5🖐唔同,食物味道唔錯,雖則未到好驚艷程度,但都無嘢要彈;加上收費老實,二人套餐收你呢個價就全包(加一服務費另計),唔會你揀牛扒、食甜品又要再加錢囉。
2020-06-04
$188 (Dinner)
澳洲肉眼扒
意大利西西里茄醬意大利粉伴脆炸軟殼蟹