2019-03-19 2558 views
呢日去觀塘做嘢,晚飯唔知食咩好,有朋友介紹呢間位於亞太中心嘅MGB by Manhattan Grill & Bar。整體覺得好唔錯,環境、食物、服務、價錢都滿意。係啱啱諗住喺openrice打評語嘅時候先見到好多負評😳,唔知係我冇嗌佢哋覺得伏嘅食物定點,個人係好滿意自己喺度嘅dining experience。餐廳好大,室內已經坐到好多人,而且仲有室外嘅位置。個人覺得餐廳好有策略,將飲品menu擺喺第一頁。平時唔會有咩意慾嗌飲品,但擺咗喺第一頁就會直接諗要嗌邊款🤣Chocolate Banana ($48)打爛咗嘅香蕉勁濃滑,加入牛奶同少少朱古力漿,唔會太甜,勁鐘意!!Strawberry Kiss ($48)士多啤梨迷必試😍新鮮打爛嘅士多啤梨入面加左菠蘿汁,兩隻味道幾夾,酸酸甜甜好開胃👍🏽杯緣加左爆炸糖🍬,喺飲嘅時候有多一重口感🤤新鮮生蠔(時價)美國泰勒太平洋石蠔($52@)呢度好似出名生蠔,想食番啲凍凍地嘅野中和熱氣,所以我地都嗌咗四隻嚟試下😋個人比較喜歡法國蠔,但係呢款美國蠔都唔錯👍🏼生蠔算大隻,望落算飽滿🤤 聞落無腥臭味,合格!食落雖然未至於十分creamy,但海水味濃,口感

餐廳好大,室內已經坐到好多人,而且仲有室外嘅位置。

Chocolate Banana; Strawberry Kiss
Chocolate Banana ($48)
Strawberry Kiss ($48)
士多啤梨迷必試😍
杯緣加左爆炸糖🍬,喺飲嘅時候有多一重口感🤤
新鮮生蠔
新鮮生蠔(時價)
美國泰勒太平洋石蠔($52@)
個人比較喜歡法國蠔,但係呢款美國蠔都唔錯👍🏼
生蠔算大隻,望落算飽滿🤤 聞落無腥臭味,合格!
食落雖然未至於十分creamy,但海水味濃,口感都好幼滑,值得一試😜
西班牙火腿伴蜜瓜
西班牙火腿伴蜜瓜($118)
風乾16個月嘅西班牙火腿味道鹹,配上香甜嘅蜜瓜就最好不過。今次嘅蜜瓜味道夠香甜,可惜未夠軟熟,軟啲就perfect池喇!
MGB 拼盤
MGB 拼盤($148)
呢個MGB小食拼盤有buffalo wings、德國腸、炸芝士波、焗薯皮,份量都唔少架!
尤其鍾意buffalo wings,辣得嚟又會令人想一食再食。
燒豬腩配蘋果蓉
燒豬腩配蘋果蓉($188)
呢個燒豬腩好似燒得過咗少少,外皮脆口,但過硬。尚算有肉汁,但肉質略嫌太韌。蘋果蓉食到少少蘋果渣,但蘋果味唔算濃~
配菜有rosemary fries同沙律。薯條係幼身嘅,留有少許薯皮,感覺係新鮮批出嚟嘅🤤 sum上rosemary salt,好食!仲可以無限refill!
另外好鍾意佢個沙律,沙律菜好fresh,醬汁酸酸甜甜,好開胃

其實見到其他人啲甜品都好吸引,不過我地見唔到有甜品menu,再加上都已經好飽,所以就冇order甜品lu~

總括嚟講,嘢食嘢飲都好滿意,個人就好推薦大家嚟試下勒,但鍾唔鍾意就見人見智啦🤗

menu:
MGB 拼盤