2023-04-01
和好閨密去咗觀塘海旁的一家日式居酒屋 磯の水產 來食晚餐,餐廳裝修充滿日式風情,居酒屋的裝修以和風木色作主調,店內懸掛了一些日本風格的掛畫和燈飾,垂簾等,讓整個空間更加有情調;此外,店內的牆櫃更擺放了很多日本清酒,陶瓷器皿和茶具,營造更濃厚的日本氛圍。 餐廳更設有bar 枱位置,可以邊食邊欣賞睇廚師利落的切魚生刀功呀! 🔮牛油果沙律 $68新鮮牛油果,蕃茄等配上日本芝麻沙律醬,清新開胃 🔮5式刺身拼盤 $268 一上枱真係嘩咗一聲出來,這個5式刺身拼盤,刺身每款三片,有齊帆立貝、三文魚腩、拖羅、油甘魚及深海池魚刺身,全部厚切肥美,鮮味十足,又fresh 又鮮甜 ,真的不得了!!不愧為水產屋,刺身高質又新鮮!大舉讚呀! 🔮上壽司拼盤(7件) $168🍣店家的壽司全部都是手握壽司,廚師發板做7款不同的壽司.壽司上面的魚生全部新鮮又肥美呀!絕無欺場! 🔸️帆立貝>肥厚鮮甜🔸️吞拿魚腩>油脂豐富🔸️三文魚>有入口即溶之感🔸️深海池魚>肉質甜美🔸️油甘魚>脂膏豐腴🔸️三文魚籽>鹹鮮有致🔸️金目鯛>鮮甜細嫩 🔮和牛牛肉烏冬 $118舖上枱有陣陣
🔮牛油果沙律 $68
新鮮牛油果,蕃茄等配上日本芝麻沙律醬,清新開胃
🔮5式刺身拼盤 $268
不愧為水產屋,刺身高質又新鮮!大舉讚呀!
🔮上壽司拼盤(7件) $168
🔸️油甘魚>脂膏豐腴
🔸️三文魚籽>鹹鮮有致
🔸️金目鯛>鮮甜細嫩
🔮和牛牛肉烏冬 $118
舖上枱有陣陣的和牛香,未食麵先飲湯,湯頭有鮮甜的牛骨味,烏冬吸收咗牛肉湯味,口感入味彈牙有嚼口!廚師用料十分新鮮,日本入口和牛,爽滑鮮嫩,牛味濃郁,牛脂輕輕滲出更提味,而且和牛份量十分多,足夠我們兩個ladies食呀!
🔮靜岡蜜瓜/蜜桃梳打 $48
最後來個甜美的日本果味梳打!Feel so sweet and full!
店家還有其他特式風味燒物,日式小食等,我見到隔離台嘅食物個樣都好吸引!不過我地食得太飽喇!個人覺得這家居酒屋得性價比很高呀!環境又食,食物新鮮又好食,來開觀塘大家又多一個美食選擇喇!