2024-04-25
講真觀塘啲Café真係食都食唔晒,好多間都好高質好得我心。如果甜品嚟講,The Hunt都可以稱得上係相當出色,無論係味道或者擺盤,你睇得出、食得出係好有心機。雖然佢啲主食都好吸引,但係自問我覺得我鍾意佢啲甜品多好多,所以都相當推薦大家嚟試佢啲甜品。‣ German Cheese Cake $58 ⭐️⭐️⭐️✨佢面頭有一層焦糖,令我諗返起壽司郎嘅卡達拉娜,當然無論係價錢同埋味道,兩者都係冇得比嘅。佢嘅芝士蛋糕餅底都相當鬆脆,芝士味濃郁,你可以食得出有三層嘅口感。除此之外,佢仲附送咗一個紅莓雪葩,除咗令到個口感味道更加豐富之外,仲可以令到成個芝士蛋糕唔會太過膩。‣ Forbidden Lover $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我勁鍾意佢嘅野莓醬,酸酸甜甜搭配mousse真係一流,特別當你嗌咗咁多個甜品嘅時候,酸酸甜甜嘅嘢就零舍開胃。雖然佢都係cheese cake,但佢係Bailey’s cheese cake,帶住淡淡嘅酒香味,同另一個芝士蛋糕感覺好唔一樣,食落去嘅口感都唔同,呢個感覺更加「刺激」。當然如果俾我揀多次,我應該淨係會揀Forbidden Lover,好鍾意佢成個配搭,當你連埋隔離嘅橙味雪
我勁鍾意佢嘅野莓醬,酸酸甜甜搭配mousse真係一流,特別當你嗌咗咁多個甜品嘅時候,酸酸甜甜嘅嘢就零舍開胃。雖然佢都係cheese cake,但佢係Bailey’s cheese cake,帶住淡淡嘅酒香味,同另一個芝士蛋糕感覺好唔一樣,食落去嘅口感都唔同,呢個感覺更加「刺激」。當然如果俾我揀多次,我應該淨係會揀Forbidden Lover,好鍾意佢成個配搭,當你連埋隔離嘅橙味雪糕一齊食,感覺又會清新好多,好過癮。
‣ Hunt Signature Tiramisu $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️✨
佢嘅Tiramisu賣相真係一流,拎嚟打卡勁靚,當然佢嘅味道都相當出色。我覺得佢嘅手指餅整得啱啱好,唔會話太乾唔會話太濕,食到咖啡味嘅同時,又唔會覺得酒味好濃。不過對於我呢一個好鍾意食cream嘅人嚟講,我覺得佢多多啲啲cream我就會更加開心,但係當然呢個都係雞蛋入邊挑骨頭,整體嚟講確實好出色。如果你問我最鍾意係咩,我會答你係佢嗰塊橙乾,咁樣嘅搭配好得意,同平時食落嘅Tiramisu又唔同。