2016-11-26
紀念日, 想食好D, 但本著我一向的做法, 是不會揀十分豪的餐廳. 咁啱朋友去完話好正, 又俾咗張$100 coupon 我, 就即刻打去book 位. 星期日提早6:30pm 就到了, 它的佈置比起其他法國餐廳比較"平民化", 燈光柔和, 座位也幾闊. 好開心佢係有兔費水, 仲係主動俾你, 不像某D高級餐廳, 要買支牌子水, 或者要request 先有. 米之蓮一星的餐廳, 但價錢個range 好大, 由1xx 到4xx 嘅dinner set 都有, 包一個頭盤,一個main 和一杯飲品. 頭盤有好多choice, 不過有D要另加錢.先有麵包籃, 入面有幾款, 包是暖的, 再配一個好味嘅醬, 尤其推介個pastry sticks! 我哋忍唔住食哂. 頭盤個八爪魚茄子茸好特別, 冇諗過原來2種咁唔同嘅食材放一齊會咁match. 味道開胃. 個帶子片就一般, 真係幾簿片, 味道清新偏淡. Main course 就有羊柳米仔粉. 米仔粉好得意, 有D似意大利飯但又唔會一"pat"咁, 仲有D彈牙, 連埋D source 幾好味, 羊柳就有D失望, 係軟身嘅, 但唔juicy, 又冇乜味
先有麵包籃, 入面有幾款, 包是暖的, 再配一個好味嘅醬, 尤其推介個pastry sticks! 我哋忍唔住食哂. 頭盤個八爪魚茄子茸好特別, 冇諗過原來2種咁唔同嘅食材放一齊會咁match. 味道開胃. 個帶子片就一般, 真係幾簿片, 味道清新偏淡. Main course 就有羊柳米仔粉. 米仔粉好得意, 有D似意大利飯但又唔會一"pat"咁, 仲有D彈牙, 連埋D source 幾好味, 羊柳就有D失望, 係軟身嘅, 但唔juicy, 又冇乜味. 另外叫咗個鯛魚配普羅旺斯燉菜, 魚有2大件, 滑而不油, 味道ok. 最鐘意個燉菜, 味道豐富, 入面有多種瓜菜. 我哋叫咗個set dessert (+$50), 係三層朱古力蛋糕, 白黑朱古力慕絲同朱古力脆脆, 再配一小球雲呢拿雪糕, 又靚又好味. 之後再叫咗個lemon tart, 就比較麻麻哋, 又細件, 個皮又太"淋".
用埋張$100 coupon, total $600. 以食物質素, 我唔覺得勁到米芝蓮一星, 不過in overall, 服務好, 上碟靚, 環境ok, 食物配搭有心思. 以呢個價錢, 我覺得係值嘅 唯一好大個缺點係個洗手間由於係公用的, 真係太不乾淨, 即刻跌watt.