2017-01-11 525 views
觀塘工廠大廈一帶有很多食店,以我所知有不少私房菜和隱世美食都雲集在這些地方。這陣子天氣總是寒冷的,不時彈出一個念頭,就是打邊爐啦!!朋友介紹我來這間「火鍋仔」打邊爐,手打丸和餃子都是即點即製的,而且配料頗有特色,價錢不算便宜,但是同出面坊間嘅火鍋放題絕對不能相比喔。醬料每位十八蚊,可以任意配搭,值得一讚嘅係蒜蓉好香。點菜紙有:火鍋湯底、餃子丸類、日式類、豬肉類、牛肉類、什料類、蔬菜類和海產類,相當之豐富。胡椒豬肚鍋$88淨係聞都覺得好香濃,飲完頭湯先打邊爐。這個湯胡椒味很濃,飲落辣辣的,真係超正。豬肚的份量為數不少,胡椒亦不會搶了其他食材的味道。熱湯令人一口接一口,很暖胃,正好為身體加點溫暖。即炸響鈴($48)我哋嗌咗湯底無耐,店員就問我哋需唔需要一個即炸響鈴,我們馬上說好(好雀躍呀!!)每件都肥嘟嘟好大條,目測有很多層,還要是超薄。即炸的響鈴是熱辣辣的,即食也可,超脆。放湯碌一碌亦得,都係推介之選!鯇魚嘴$58色澤不錯,没有瘀黑。一碟有三份鯇魚嘴,相對價錢不算太貴,說到底,味道還是重點!面頰的位置較多肉,可以話係啖啖肉,口感軟身且肉滑,肉質鮮甜唔會腥,幾有驚喜。要保持肉質嫩滑,最重要
醬料每位十八蚊,可以任意配搭,值得一讚嘅係蒜蓉好香。

胡椒豬肚鍋$88

即炸響鈴($48)

鯇魚嘴$58

色澤不錯,没有瘀黑。一碟有三份鯇魚嘴,相對價錢不算太貴,說到底,味道還是重點!面頰的位置較多肉,可以話係啖啖肉,口感軟身且肉滑,肉質鮮甜唔會腥,幾有驚喜。要保持肉質嫩滑,最重要控制火喉,涮一陣就好食,放太耐會「鞋」口。
芝士蝦丸$88

是特別的丸子款式,蝦丸用新鮮料手打而成,有夠彈牙入味,但蝦味唔算好突出。 一咬,必了些芝士汁出黎,咬開有芝士流心,能拉出絲呀,幾有驚喜!!
放涼後的話會變成固體,味道就差D架啦。兩者岩岩好,唔會太膩,絕對係代表作呀,無得輸。
手打黑椒鮮牛筋丸($88)

我最唔鍾意食有名無實的牛丸!這兒的相當爽口彈牙,唔會話咬落去又淋又吾實既,很好喔。微辣的黑椒味,令味道更加惹味,黑椒味不會蓋過牛味,兩者取得平衡。
芋絲$28

芋絲是吸湯力超強的配料,跟胡椒豬肚鍋實在太配了。爽口彈牙,又富有飽肚感,實在是不錯。
分別有支裝同罐裝飲品選擇,款式十分大路,打邊爐總不能缺少可口可樂吧?
最後提下大家,餐廳全日免加一,但設有最低消費每位$200。
我經常強調火鍋的精髓是湯底喔,胡椒豬肚鍋真是一級棒,加上食物材料新鮮,這餐十分滿意,當晚座無虛席,好受歡迎呢,哈哈!