觀塘啲工廈不嬲都出名多嘢食,今次我就去咗駱駝漆搵咗間隱世牛舌專門店。 牛舌芯拼雞扒&鰻魚 ($108)單純從外觀上已經冇得輸,本身我係非常鍾意鐵板燒,而呢道菜正正就係用咗好似煎pan咁嘅鐵板裝住啲肉,相當有心思。呢道菜以新鮮的牛舌芯為主打,搭配精心烹調的雞扒和鰻魚,味道豐富多樣。牛舌芯肉質鮮嫩,入口即化。雞扒的外皮煎至金黃酥脆,內部則保持著多汁的口感。鰻魚亦都鮮嫩多汁,入口即化。呢道菜的組合將不同的肉質和口感完美融合在一起,令人垂涎欲滴。 牛舌尖拼牛板腱丼飯 ($98)而呢個丼飯亦都絕對唔輸蝕,雖然佢冇啲色水擺盤但勝在好好食,亦都好足料,絕對冇偷工減料,好少食丼飯係食到咁飽。呢道料理以牛舌尖和牛板腱為主要配料,搭配上丼飯,味道十分豐富。牛舌尖肉質鮮嫩,入口即化,帶有淡淡的牛肉香氣,就連我呢個平時對牛舌麻麻哋嘅人都覺得好好食。牛板腱亦都好有嚼勁,肉質豐潤多汁。丼飯嘅蓬鬆口感和香氣完美襯托牛舌的美味。

牛舌芯拼雞扒&鰻魚 ($108)

牛舌尖拼牛板腱丼飯 ($98)