2024-01-22
早排喺觀塘APM行街嘅時候,偶爾之間發現有一間麵店。唔好睇佢細細間,入去試完一次之後真係發現有驚喜同埋一啲都唔簡單。🤩古早藥膳燉排骨手工上海幼麵首先係個湯頭,未飲已經聞到好香嘅藥膳湯味,飲完之後更加覺得上晒頭。而啲燉排骨亦都燉得好夠淋,入口即化。暖胃之餘又有啲藥膳嘅滋味,食完真係意猶未盡!🥰福州蝦湯手工蛋拉麵離遠拎碗麵過嚟嘅時候已經聞到好濃郁嘅海鮮蝦湯味,試一啖入口,嗰種蝦湯獨有嘅海鮮鹹香味即刻係口腔湧晒出嚟。再配合埋手工打嘅蛋拉麵,咬落口超有彈性,兩者真係夾到絕!😍寧夏鹽酥雞啲鹽酥雞亦都保持到水準,佢炸得外脆內嫩,加埋啲微微嘅鹽味,真係一道好香口令人開胃嘅小食。👍🏻紫蘇白桃果茶同古早冬瓜茶呢兩杯飲品都係各有特色。本身白桃果茶係偏香甜,但係係佢哋加咗個紫蘇葉入去就令到成件事唔同咗,成杯嘢飲即刻感覺甜而不漏又好清新。至於冬瓜茶就係解膩同埋消暑嘅神器,最啱就係飯後嚟一杯,佢嘅冬瓜茶亦都係保留到傳統風味,唔會話覺得好甜值得一試。😋總括嚟講呢間小店真係食得出有驚喜,店主亦都用好多心機放喺食物上面,令到一碗少少嘅拉麵變得唔普通。同時佢亦都有好多款湯底可以選擇,下次我都想試吓其他唔同嘅口味。😜
古早藥膳燉排骨手工上海幼麵
福州蝦湯手工蛋拉麵