2012-06-06 35 views
位於官塘的 [ 雲南風味] 餐廳. 是街坊小店, 配上牆上認真的雲南風味裝飾, 雲南松花蛋: $15 即是皮蛋. 好有心機切到好細, 中間元茜'吊'味, 同皮蛋好配. 醋香. 好! 羊乳餅: 有5小片, 個碟好多油. 個邊微脆, 食落開始有少少羊羶味, 接著就攻上鼻, 嘩!正呀! 如果淨係計羊味真係唔錯 過橋米線 : 好耐都無食過過橋米線係配菜/米線/湯分開上, 個湯好清但好鮮甜相信無落味精, 米線配料有火腿, 魚片, 白肉最欣賞係佢既白肉真係做到一層肥一層肉好好味 臭豆腐 :是相當便宜沒錯,但實在太細粒,不太臭也不太能吃得出其盧山真面目 - 是否滑溜?有否豆香呢?只隱約有點臭味,和香脆口感。 羊乳扇 :我倒非常欣賞,羊奶羶香濃烈,吃下去很有羊奶芝士的味道,加上經烘烤後增添的香口感,與西洋的羊奶芝士相比,別有一番風味! 虎皮椒抄牛肝菌 : 夠鑊氣,第一下食辣椒初時係甜 隔一陣先辣出來, 菌夠香. 牛乾巴 : 原來牛乾巴有如我地既金華火腿,是雲南獨特食物,經炸後硬硬脆脆的,入口乾身,微辣,帶超濃烈的臘肉牛羶香,老闆娘話有來過的都必吃一碟用來送酒,。 七花茶: 花茶用上了田七花蕾來泡,味

過橋米線 : 好耐都無食過過橋米線係配

七花茶: 花茶用上了田七花蕾來泡,味道極清而隠滲點草青味,味道絕不討好,也唯有希望喝了它有藥效吧,若想好喝一點,建議店家可以放少許蜂蜜,

overall......quite ok ar
2012-04-11