2009-08-16
16-8-2009去過一次舊鋪 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1940140) 印象不錯, 知道佢終於「見光」 , 上嚟唔使再「爬」樓梯, 呢日嚟食 lunch 吧. 一人叫了一份 set lunch (跟漬物及味噌湯), 再散叫一份「名物」-- 鰻魚豆腐天婦羅.先嚟朋友的三文魚親子丼, 賣相幾靚, 試了一粒三文魚籽, 味道鹹鮮, 帶幾重酒味, 又幾好食; 朋友亦話「OK 喎」, 應該唔錯吧.我食「和風麻醬冷麵」, 其實係拉麵沙律, 內有青瓜, 蟹柳, 紫菜, 蟹籽及 cherry tomatoes...「麻醬」味道幾甜, 份量適宜; 拉麵彈牙, 加埋爽口配料, 都幾好食. 不過份量都幾大, 只食得落四分三.散叫的鰻魚豆腐天婦羅亦一貫地好食 -- 好熱, 脆口, 豆腐好滑, 鰻魚亦幾甜美, 好食. 不過天婦羅汁竟然係滾熱的, 愈食愈熱 食物不錯, 環境比以前大及好坐得多, 女店員又好禮貌, 仲要唔貴, 唔明點解星期日 lunch hour 會少人成咁?