2023-06-10
其實都幾鐘意而家嘅食點心文化,以前食點心就要去茶樓,呢幾年多咗好多專食點心嘅舖頭,咁唔使排長龍又唔會好似酒樓咁貴茶錢,最近就去咗觀塘龍點心,所有點心都係即叫即蒸。上檯熱辣辣而且質素唔差,CP值高👍👍🥟 一籠大滿足 : 內有六種點心,比你一次過試齊6款野,有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇丶松露野菌晶瑩餃丶鹹蛋黃墨魚燒賣和豌豆桃子,總括來講全部都做到皮薄,我最欣賞佢個墨魚燒賣,用料新鮮一咬落去仲有爆汁蛋黃,呢個要小心食,超好味👍另一個我最愛係豌豆桃子:迷你壽包,超軟熟,入面綠色豌豆蓉,唔太甜。好味👌🍚 鰻魚荷葉飯:賣相超靚,頂有小小金箔,鰻魚肉質夠肥厚,撈埋荷葉飯內一起食,夠惹味,份量夠兩人食🧁 肉鬆馬拉糕:馬拉糕都好鬆軟,用沙律醬痴住肉鬆,好得意,唔錯👍🥩 燒汁肥牛腸粉:腸粉做到皮薄餡靚,佢內裹係一片片肥牛而唔係碎牛,所以牛味重啲,食時點小小鼓油,完美配搭 👍