2023-02-17
龍點心@觀塘Eastcore鍾意飮茶食點心嘅話一定要黎潮聖一下,呢度有好多精緻賣相得體,相當吸引既新式點心。牛頭角地鐵站出行五分鐘左右就到,平日六點九左右都唔使等位。餐廳地方闊落,唔似傳統茶樓反而似茶餐廳多啲,融合懐舊與創新風格,座位寬敞舒適,別有一番風味。因為本身唔係好肚餓,所以都只係叫左少少嘢🍲淮杞螺片燉竹絲雞 & 南北杏菜膽燉豬肺近排天氣咁凍,梗係要飲返個燉湯滋補下。依兩個湯都算係不過不失啦,個湯唔算非常入味,但勝在夠熱。🍱一龍大滿足怕麻煩唔想諗嘅話,一次過滿足晒你所有願望。一籠入邊有齊(鹹蛋黃墨魚燒賣、松露野菌晶瑩餃、酸菜魚鳳眼餃、筍尖蝦餃王、碗豆桃子、蟹粉菠菜香蝦餃)。酸菜魚鳳眼餃:少少辣,食落感覺唔錯蟹籽菠菜香蝦餃:有我最愛嘅蟹籽,蝦餃皮薄餡靚筍尖蝦餃皇:蝦餃皮薄,蝦肉帶鮮味松露野菌晶瑩餃:餃子皮係紫色,非常特別,仲有好香嘅松露味鹹蛋黃黑魚燒賣:一口咬落就爆汁既燒賣,好juicy豌豆桃子:壽包樣既點心,內餡係豌豆蓉,食落唔算太甜🍞黑金流沙包呢個都係其中一個招牌菜,用竹炭麵包嚟組成嘅奶皇包,賣相非常有趣。但今次食落入面嘅餡料唔係幾流沙,似係凍咗嘅奶,有啲失望。🥠一口咸水角外表
因為本身唔係好肚餓,所以都只係叫左少少嘢
🍲淮杞螺片燉竹絲雞 & 南北杏菜膽燉豬肺
🍱一龍大滿足
酸菜魚鳳眼餃:少少辣,食落感覺唔錯
蟹籽菠菜香蝦餃:有我最愛嘅蟹籽,蝦餃皮薄餡靚
筍尖蝦餃皇:蝦餃皮薄,蝦肉帶鮮味
松露野菌晶瑩餃:餃子皮係紫色,非常特別,仲有好香嘅松露味
鹹蛋黃黑魚燒賣:一口咬落就爆汁既燒賣,好juicy
豌豆桃子:壽包樣既點心,內餡係豌豆蓉,食落唔算太甜
🍞黑金流沙包
🥠一口咸水角
外表又橙又綠咁,整得幾靚幾得意。一啖可以食晒,非常香口又唔油膩。
🍚鰻魚荷葉飯
驚唔夠飽所以叫多咗個飯,個飯不過不失,鰻魚加埋啲鰻魚汁非常好食,但個飯唔算好入味,可以更好。