2023-08-08
:/📍Le Monde 觀塘在觀塘工作的我,有一日放lunch發現咗呢間隱世法國菜。環境行法式復古風~由法國藍帶大廚主理嘅法式料理,餐廳為你炮製世界各地的優質食材~#kcneatingin觀塘 🕯️蘆筍湯 配沙律+餐包蘆筍湯非常清甜 淡淡的忌廉和蘆筍香湯中更有少許bb蘆筍 增加爽脆口感🕯️龍蝦湯 配沙律+餐包 (+HKD 18)龍蝦湯味道非常濃味鮮美🦞🤤貨真價實 成功突岀龍蝦的鮮味~餐包為sour dough 更可以配上牛油或沾上龍蝦湯汁一齊食,增加龍蝦湯香味同口感👍🏻係一道令人滿足又有飽足感嘅前菜🕯️燒汁手撕豬x酸椰菜配貝果 (HKD 108)Bagel入面夾住滿滿的手撕豬肉配上燒汁 非常入味酸椰菜中和滿滿豬肉嘅油膩感~食多個手撕豬bagel都仲得!!🕯️熟成21日阿根廷西冷牛扒 (HKD 178)阿根廷西冷肉質非常嫩滑,口感豐富😍🐂叫咗3成熟 牛扒中的精華加上牛肉汁液都鎖住在肉扒配上2種汁:傳統黃芥末+墨西哥醬 一齊食有種微妙嘅酸酸甜甜味 令牛肉味道倍添濃郁🕯️飲品 Lunch set 包括一杯餐飲都係可以order普通咖啡/奶茶/檸檬茶!!總結: 今次餐廳面積好大,餐廳闊落舒適,氣氛很好😍
📍Le Monde 觀塘
在觀塘工作的我,有一日放lunch發現咗呢間隱世法國菜。
#kcneatingin觀塘
🕯️蘆筍湯 配沙律+餐包
蘆筍湯非常清甜 淡淡的忌廉和蘆筍香
湯中更有少許bb蘆筍 增加爽脆口感
🕯️龍蝦湯 配沙律+餐包 (+HKD 18)
龍蝦湯味道非常濃味鮮美🦞🤤貨真價實 成功突岀龍蝦的鮮味~
係一道令人滿足又有飽足感嘅前菜
🕯️燒汁手撕豬x酸椰菜配貝果 (HKD 108)
Bagel入面夾住滿滿的手撕豬肉配上燒汁 非常入味
酸椰菜中和滿滿豬肉嘅油膩感~
食多個手撕豬bagel都仲得!!
🕯️熟成21日阿根廷西冷牛扒 (HKD 178)
阿根廷西冷肉質非常嫩滑,口感豐富😍🐂
叫咗3成熟 牛扒中的精華加上牛肉汁液都鎖住在肉扒
🕯️飲品
Lunch set 包括一杯餐飲
都係可以order普通咖啡/奶茶/檸檬茶!!
總結: 今次餐廳面積好大,餐廳闊落舒適,氣氛很好😍店員非常nice服務專業👍🏻
品嘗到一餐法國Lunch set 餐,唔算好貴,性價比幾高,主菜平均百幾蚊食到~
🔓 Le Monde 觀塘
Address: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室