2020-05-05
疫情好轉,都係人少少食個2人晚餐appetizer叫咗熱熔法國流心芝士配香草烤薯角及意大利煙火腿成個車輪咁嘅芝士,平時只會喺美食展等嘅地方見過,估唔到呢間餐廳都有師傅預先將整輪嘅法國芝士切開,然後預熱至合適嘅溫度,足夠將芝士表面厚厚嘅一層 融化帶住手套嘅店員喺我哋面前將溶化咗嘅芝士刮落去食物上面食落有兩種芝士:有燒到焦脆嘅芝士脆,亦都有軟嫩流心嘅芝士,口感好豐富 碟上面本身有意大利smoked ham,火腿嘅煙燻味唔重,味道清新唔會膩香草焗薯角同埋大量嘅沙律火箭菜同芝士嘅味道都好夾,最後仲有漬醃過嘅蔬菜,酸酸甜甜咁好開胃!拉芝嘅感覺不斷,加上少少麵包屑,好有層次,啱晒我呢啲芝士迷食完咁多芝士,唔多唔少會口渴,叫咗店員開一支mineral water然後主菜就到啦!西班牙嘅豬應該係全世界最好食嘅豬肉今次嘅豬鞍仲要係用咗西班牙橡果飼嘅豬,未食都已經有好大期望280克嘅豬鞍睇落份量好多,兩個人share食啱啱好表面seal得好靚,睇落有坑紋,外皮脆切開入面嘅豬肉勁粉嫩,明顯所有肉汁都鎖緊哂喺入面食落去,肉質結實有咬口之餘又唔會韌,彷彿係用慢煮嘅技術整嘅豬鞍配搭嘅醬汁有黑松露芥末醬,簡單嘅味
帶住手套嘅店員喺我哋面前將溶化咗嘅芝士刮落去食物上面
拉芝嘅感覺不斷,加上少少麵包屑,好有層次,啱晒我呢啲芝士迷
然後主菜就到啦!
西班牙嘅豬應該係全世界最好食嘅豬肉
今次嘅豬鞍仲要係用咗西班牙橡果飼嘅豬,未食都已經有好大期望
280克嘅豬鞍睇落份量好多,兩個人share食啱啱好
表面seal得好靚,睇落有坑紋,外皮脆
切開入面嘅豬肉勁粉嫩,明顯所有肉汁都鎖緊哂喺入面
配搭嘅醬汁有黑松露芥末醬,簡單嘅味道唔會喧賓奪主
伴碟有紫薯蓉,蘋果蓉,啲purée嘅味道偏甜,入面有小小嘅顆粒,同豬鞍配搭合宜
新鮮grill過嘅蔬菜有蕃茄同蘆筍
如果覺得個豬唔夠味嘅話,側邊仲有啲海鹽 同香草,可以自己調味,我就冇需要了
呢度嘅店員會時常幫你斟水,亦會幫你換走有骨頭嘅碟
最後不得不提嘅,係呢杯有特色嘅cocktail !
十分能夠回應餐廳嘅主題:實驗室用餐labeat
飲品名係purple rain,一上枱見到有漸層嘅效果,面頭嗰層係紫色,下面就係慢慢變透明
店員會拎住支槍喺你面前將泡泡打落去,打完嘅氣泡光滑,睇落去仲有彩虹嘅顏色,十分夢幻
仲有啲啲似一個熱氣球雖然依家冇得去旅行,但係飲呢杯cocktail都已經好開心,啱曬有少女心嘅我
最後,雖然唔捨得,但係我哋都係要將飲管拮落個泡度
拮穿佢嗰一刻,入面嘅煙散開,霧化,好享受佢爆開嗰一刻嘅快感,好好玩
搞勻之後飲,係甜甜嘅荔枝味,十分易入口,打卡又靚,真係幾啱女仔飲