2018-04-30
朋友仔剛剛好辛苦咁考完試, 想話帶佢TAKE A BREAK, 無黎一排銅鑼灣, 發現開咗好多形形色色嘅餐廳,好似走馬燈咁令人眼花撩亂。黎到登龍街嘅MIDTOWN搵食,見到呢間「黑 」KURO Japanese Cuisine好似幾有格調同埋係食Fusion菜嘅日本餐廳, 就被吸引黎試下啦。去到MIDTOWN樓下第一個感覺就係好富麗堂皇的酒店式招待餐廳位於28樓而且落地大玻璃,感覺十分HIGH CLASS, 而且裝潢係全黑為主, 幾有STYLE未到門口就已經有位侍應帶我地入去,感覺去左男僕CAFE咁,有專人為我地貼身服務由於友人肚餓,我就急急叫個日本產水果蕃茄沙律 ($48)過佢頂住檔先。首先要讚佢個蕃茄, 好甜好多汁呀!!!沙律菜都好清新冇苦味, 配埋個芝麻醬簡直令到我地胃口大開呀!跟住黎嘅係一份火焰三文魚 ($88), 餐廳用個幾特別嘅碗黎擺放三塊肥美的三文魚, 格外吸引。不得不讚呢個三文魚, 口感十分之軟而且冇腥味, 仲有陣陣三文魚本身的鮮味加上剛剛燒過的餘香, 極力推薦!!!再黎就係同時間上嘅大藍洞魚生刺生拼盤($398) 同拖羅豪華卷 ($158) 個魚生拼盤之所以叫大藍洞,
日本產水果蕃茄沙律
跟住黎嘅係一份火焰三文魚 ($88),
火焰三文魚
大藍洞
個魚生拼盤之所以叫大藍洞, 我估計係因為佢中間個汁, 佢係一個好特別嘅藍色醬汁而且仲有一朵迷你玫瑰花喺上面浮住, 友人就話個味有少少似海帶咁嘅味, 由於試完覺得唔係我杯茶所以我都係點返最原始嘅普遍魚生豉油講返啲魚生, 份量都唔算食少, 有6款魚生平均每款都有2-3塊(除左牡丹蝦係1隻), 每款魚生都好新解冇雪味同腥味, 廚師將每塊的厚度切得剛剛好, 食落唔會膩, 抵讚呀!
而拖羅豪華卷顧名思義係拖羅飯卷,
拖羅豪華卷
接住黎係慢煮鴨胸配芒果芥末汁 ($238)
慢煮鴨胸、芒果芥辣汁
最後我地再點個北寄貝辣泡菜炒麵 ($118), 個人認為呢個係全晚較為帶出FUSION概念嘅一味菜, 因為中韓合壁又帶點西方味道
北寄貝辣泡菜炒麵
用餐期間我地都叫咗一杯Dragon Bubbles ($118)嘅雞尾酒, 甜甜地幾易入口, 而且仲有一塊火龍果掛邊, 十分適合淺嚐酒精或者唔飲酒人士。
Dragon Bubbles
由於食完份炒麵之後已經十分飽, 所以冇叫到甜品, 有點可惜!
整理黎講餐廳無論係環境, 氣氛抑或食物質素都屬高水準, 從每一款菜式都看得出、食得到廚師用心的安排, 而侍應們都好勤快咁幫忙加水同換碟, 但又唔會過打擾到用餐, 服務態度好而且有禮, 種種感受都人覺得十分舒適, 真正享受用餐以及同友人相聚之樂! 而基於餐廳嘅裝潢同氣氛, 個人認為係情侶黎慶祝重要節日的好地方!