2019-04-10 77 views
好耐冇去泰國啦,為咗解決我嘅思鄉之情,男朋友就建議我黎「泰潮」🙆‍♀️ 其實之前行開深水埗嘅時候,就已經見到「泰潮」門口經常大排長龍,所以都冇機會入去品嘗。估吾到中環分店人龍就相對比較少,所以今晚嘅晚餐一於就係「佢」啦🙈.講起泰國菜,海南雞同泰國奶茶係一定吾少得🤣 我哋叫咗一個幾抵食嘅二人晚市套餐A ($268),入面有三款小菜,一碗湯,一碟小食同泰式甜品。.泰潮海南雞「泰潮」嘅招牌菜海南雞亦係米芝蓮推介‼️海南雞已經好貼心咁去哂骨,雞肉嫩滑有彈性,皮肥而腍滑。可揀泰國絲苗白飯或雞油飯,小妹建議吾怕肥就揀雞油飯🤣 香茅味而帶雞油香,吾會覺得好油膩添~ 而海南雞嘅靈魂 - 辣雞醬,酸,辣,甜配合得恰到好處,既開胃又惹味😋.招牌咖啡蝦球咖哩味同辣度balance 得好好,吾會太辣,配合返香港人嘅口味。入面有足料蝦球,軟腍薯仔,爽脆青椒,配搭上濃郁咖哩汁,撈飯一流呀🙆‍♀️.扎肉肉碎湯大大一碗嘅肉碎湯,足夠三人份量呀🙈.泰式炸魚餅拼春卷即叫即炸,熱辣辣食落好脆口😍泰式炸魚餅口感好似魚蛋般彈牙,香茅味重,好惹味‼️.泰式蒜蓉炒雜菜雜菜炒得充滿香蒜味,不錯👍🏻.椰子大菜糕食落口感彈牙,啖啖都充滿椰子香🥰

泰潮海南雞

招牌咖啡蝦球
扎肉肉碎湯
大大一碗嘅肉碎湯,足夠三人份量呀🙈

泰式炸魚餅拼春卷

泰式蒜蓉炒雜菜
雜菜炒得充滿香蒜味,不錯👍🏻

椰子大菜糕
食落口感彈牙,啖啖都充滿椰子香🥰

泰式奶茶 ($22)
食泰國菜必叫嘅泰式奶茶❗️ 入口順滑,奶味比一般港式奶茶重,茶味同奶香balance得好好🥰

2019-04-08
$145 (Dinner)