2022-12-25
90年代廿幾年前中學放lunch同學仔提議一齊去食英記一般冇乜異議。我對上果次食英記已經係我2018結婚前夕同d兄弟故地重遊路過食嘅,當時口味同記憶中並無差異。今年生左小朋友,要去般咸道影相舖取bb相,路過英記就點都要黎幫襯下。記得當年同學第一次帶我嚟食,有個夥計叔叔提我地唔好玩辣椒油,入左眼好辣㗎,我諗佢都退咗休。今日,個顆計已經俾個後生仔接左班,佢問我食乜,細個黎依度食次次都係食蓉腩河,今次都唔例外。牛腩、中間搭嗰條油菜同記憶中嘅味道一模一樣。唯獨是嗰粒炸雲吞出左問題——乜咁大粒嘅?英記炸雲吞一直都係炸起攤到凍晒,等到有客叫先加入啲粉度。如果太大粒,d湯浸幾耐都唔會浸返熱粒雲吞;另外,記憶中嘅炸雲吞中間係有d空間嘅,食落鬆化有層次,依家做到好似炸豬肉丸咁,每咬一啖都係凍冰冰嘅肉。總結,夥計嘅服務態度好,我食嘅更多嘅係回憶,食物質素唔係差,偏貴,如果要千里迢迢搭車過嚟食,真的不需要了,怕你失望。以前一班同學仔黎到一定會叫炸魚皮share一齊食,浸係d湯到2秒即食,現在都各有各忙都好少飯眾,有機會再一齊黎食炸魚、叉燒啦!