2016-07-11
1973 views
上次星期日相約一大班朋友到寶湖飲下午茶,見有時間就走去暢和碰碰運氣,誰知竟然排長龍,唯有放棄。今日再黎試試,兩點都等到嘔囉。見食客們都食得慢條斯理,慢吞吞 ﹗您地食快少少得唔得?侍應嬸嬸我唔坐街邊架,我要坐裡面啊 ﹗呆企左廿分鐘終於有位,侍應阿姐話執埋檯先比我坐,無問題。企多兩分鐘發覺唔對路,走去裝下啦,原來執完好耐囉 ﹗侍應阿姐您點我呀?是否見我只得一個人唔想比檯我?我一個頂您兩個客啦,可惡!不過長髮妹妹侍應就溫文爾雅,勤力有禮,感覺好 warm 好舒服,非常大既對比囉。發現暢和有待用餐喎,還剛剛已累積到 100 個,大家有需要可以黎試試。肥哥哥大力推介暢和碗仔翅,所以專登黎試試傳聞大埔 top 1 既碗仔翅,仲只得星期六及日先供應。我係都要食到您 ﹗是但食豬雜麵、醉雞、蠔砵咁就 $110 蚊埋單,都幾貴喎。花雕醉雞,大肥雞黎喎,冰鮮雞既雞味欠棒都正常。雞皮厚厚的,而且隱藏著大量啫喱透明狀脂肪,一咬成口油,感覺不良好。花雕汁清香帶甜不澀不濁,軟棉雞胸肉、嫩滑雞髀肉吸收左湯汁都幾好食,過得去啦。發現醉雞還可以 order 走翼或走胸呢。豬雜麵走蔥,果然係招牌菜,比起醉雞更出色 ﹗豬雜種
豬雜麵走蔥,果然係招牌菜,比起醉雞更出色 ﹗豬雜種類繁多,全部都處理得乾乾淨淨,沒半點腥嗅味道。居然連豬肺都有供應呢,嫩滑軟棉無比。粉腸甜美極為滑彈,完全不苦不澀,只有腸魚味。大腸充滿彈性、豬心爽脆,豬腰豬肚鮮甜,全部高質無投訴,非常美味。辣椒油跟許記同樣有花椒味道,微微麻痺感覺,夠晒香辣。麵條略腍左少少,又溶溶地,有點失手。湯底可再濃郁一點。
焗蠔砵,賣相真係好似焗魚腸,很多食客都有 order 喎,我都唔執輸試試。食其香口脆口,完全食唔到蠔味,焗到程金黃色廿十成熟。如海潚般大量芹菜芫茜,幸好依家既我頂得住唔會反胃,蛋同蠔仔都一樣結實,似足蛋糕乾爭爭,不喜歡此質感!我愛嫩滑 juicy 水潤多汁,剛剛熟既蒸水蛋般。
碗仔翅,仲唔比我食到您!鯊魚骨肉絲高湯底堅好味,啖啖肉超足料,還食到有少少鯊魚軟骨及鯊魚脣呢!味道一流,係厚身杰左少少!完全不需落任何調味,醋麻油胡椒辣油掉晒去,非常美味可口,食完都唔會覺得口渴添。質數比大元邨老店更勝一籌,好掂 ﹗
雲吞蝦子撈麵走蔥,鮮肉小雲吞又會咁好味既?甜美豬肉彈牙,肉汁鮮甜豐富,結實滑滑,您好野 ﹗生菜鮮爽帶甜,好味道。蝦子比許記炒得更香,撈上彈牙靚味美味,爽到索索聲。花椒辣椒油好香夠辣帶麻,撈上蝦子跟麵條非常美味,每一口都要夾著大量辣椒肉,非常興奮刺激 ﹗
侍應阿姐跟食客起爭執,係阿姐落錯單?還是食客講錯呢?口同鼻坳,order 得咁複雜,我都聽到一頭霧水。侍應阿姐一早寫低再口述覆單咪唔會錯囉,係都要懶勁齋用腦記。排緊隊已落左部份外賣單同堂食單,坐低時又再加單,最後仲要分開兩 group 包,您兩個四眼男女玩野咩!
突然有兩位四眼阿姐搭檯,仲跟我寒暄幾句話經過大埔求其盅入黎,話依度有好多正野食,唔知幾時再黎,問我有咩好介紹,哈哈。
花雕醉雞
豬雜麵走蔥