2023-05-12
今次我特登開一個ac去評反一下呢間餐廳。其實做服務性行業好辛苦,又要長時間但,又要打醒十二分精神應對不同的客人,仲要保持基本禮貌。最慘係遇到一dx客,以為自己係顧客,洗d錢巴x閉。呢次就係講x客。事關當天你星期六,中午1點左右超繁忙時間。香港人都知大部份餐廳都有設入座時間啦,仲要吾係茶餐廳。係商場。兩個師奶因為未齊人,負責人就同佢地講,未齊人既話都可以入,但入座起90分鐘。ok既話就可以入得。好正常提示,但其中一名姐姐突然發爛渣講(x,咪拎多張飛囉)然後,負責人叫佢地比反d禮貌, 尊重下人。那個都一直再單單打打。最後負責人叫佢地出去。不歡迎佢地入黎。我聽到大快人心。因為佢地真係吾講道理,又冇禮貌。最後,負責人都係比佢地用餐,但係轉頭又叫左負責人埋去詢問佢係咪老闆之類。可以咁對客人咩!吾做人生意,客人係至上。負責人應機,客吾係大晒,我們d禮貌係對返d有質素既人。大概聽到呢,負責人離去再沒有同佢地爭拗。(我覺得,離去是正常做法,因為佢地冇道理可言。)全場爆既情況下,負責人都有去應對佢地算吾話得。我坐呢兩位客人旁邊位置,所以聽得非常清晰。之後更加在討論該負責人,不過細細聲聽不太清,咩po上o
事關當天你星期六,中午1點左右超繁忙時間。
好正常提示,但其中一名姐姐突然發爛渣講(x,咪拎多張飛囉)
然後,負責人叫佢地比反d禮貌, 尊重下人。
那個都一直再單單打打。
最後負責人叫佢地出去。不歡迎佢地入黎。
我聽到大快人心。因為佢地真係吾講道理,又冇禮貌。
負責人應機,客吾係大晒,我們d禮貌係對返d有質素既人。
全場爆既情況下,負責人都有去應對佢地算吾話得。
我坐呢兩位客人旁邊位置,所以聽得非常清晰。
之後更加在討論該負責人,不過細細聲聽不太清,咩po上openrice果d鬼鼠嘢。 我諗,呢d人說係成日去亂評論別人,少少野不滿就唱到人衰晒, 幼稚行為。
我覺得評論信一半就好。自己幫襯過先知。
Ps:出左新甜品,好正。😁🤣🤣