2016-05-05
2089 views
同朋友行街攰攰哋, 走入Sogo Cafe hea一hea, 這是第一次來, 以前行sogo時, 都是主要入UCC飲杯咖啡, 都不知原來有一間叫Sogo Cafe。入這餐廳第一個感覺, 就係.......嘈~~ 見到客人的年齡層比較年長, 外觀感覺亦頗上等, 但冇諗過好似茶樓咁咁嘈~~講完題外話, 便入正題。我們兩人點了一份優雅下午茶, 主要是三文治及甜品為主。最低層是有鵝干, 煙三文魚, 魚子及鮮果蝦....等在底層配以法包片, 鵝干的味道有點像三X牌午餐肉, 我一向對鵝干都較抗拒, 但覺得呢個幾好味喎 煙三文魚不算特出, 過得去啦, 我唔食魚子, 所以no comment 至於鮮果蝦, 是以一個小碗盛住沙律菜及一隻蝦, 蝦是冇味的, 菜有點苦, 唔like最上層是以蛋糕甜品為主。Brownie好味, 唔會太甜 牛油鬆餅外層較硬, 但都富有牛油味, 都不錯 迷你鬆餅像是孖寶蛋糕, 唔like 芝士蛋糕味道都算OK, 都夠軟滑~ 講到呢度, 見到個餐牌冇寫芝士蛋糕, 但點解隻碟上面有既 ????? 當時見到都有不少客人點了這set下午茶, 食到咁上下時, 見到其他枱的最上層有兩個玻
講完題外話, 便入正題。我們兩人點了一份優雅下午茶, 主要是三文治及甜品為主。 最低層是有鵝干, 煙三文魚, 魚子及鮮果蝦....等在底層配以法包片, 鵝干的味道有點像三X牌午餐肉, 我一向對鵝干都較抗拒, 但覺得呢個幾好味喎 煙三文魚不算特出, 過得去啦, 我唔食魚子, 所以no comment 至於鮮果蝦, 是以一個小碗盛住沙律菜及一隻蝦, 蝦是冇味的, 菜有點苦, 唔like 最上層是以蛋糕 甜品為主。Brownie好味, 唔會太甜 牛油鬆餅外層較硬, 但都富有牛油味, 都不錯 迷你鬆餅像是孖寶蛋糕, 唔like 芝士蛋糕味道都算OK, 都夠軟滑~ 講到呢度, 見到個餐牌冇寫芝士蛋糕, 但點解隻碟上面有既 ????? 當時見到都有不少客人點了這set下午茶, 食到咁上下時, 見到其他枱的最上層有兩個玻璃杯裝著的奶凍, 我們便立即問服務員那是什麼, 那時她才回答因為剛好賣哂奶凍, 才搭了兩件蛋糕來 其實送來前是否應該問一聲是否想換其他, 又或是簡單通知一聲都好吧~ 講完最低層, 之後講最高層, 點解唔順住講中間嗰層既? 原因係你估都估唔到, 就係 侍應生把整set下午茶端上來時, 竟然漏了中間嗰一層, 真係冇諗過會有咁既情況出現, 食食吓時才發現每枱都是三層, 但我們的是兩層, 所以才追問並補番給我們 中間的一層是三文治, 分別有芝士三文治及火腿三文治, 這樣的三文治應該最穩陣, 照理不會不好吃的, 但....三文治有些部份的麵包是乾咗的, 這份三文治真係連茶餐廳的質素都不如 慶幸 服務員的態度算OK, 要不然更谷氣~~