2022-06-28
難得見到上水有間日式拉麵店有咁多人讚好,心郁郁想去試😆。餐廳唔易搵,睇地址以為門口係大街,點知原來係巷仔度😮。去到果陣見到係露天座位,夜晚氣溫都有近30度,真心有點卻步….😥好彩職員表示樓上有冷氣座位,我地先即刻落柯打。辛辣味DX $85友人平時食拉麵都會揀辣味,貪佢惹味之餘,味道唔會單調。不過呢度個辣面真係麻麻地,完全唔日式,而且一D都唔香,得個辣字,無層次。唔推薦。醬油味DX $85呢個反而有驚喜,本身以為會好鹹,但飲落鹹度啱啱好之餘,又有鰹魚味,比上面個辣湯更有層次。另外,呢度嘅湯底稀身D、面頭層油薄身D,所以油膩感無咁重,不過湯汁無咁掛面。拉面得一款,無得揀軟硬、粗幼,統一用幼麵。面質軟硬適中,但本人偏向食硬少少嘅拉面。DX拉麵有2隻溏心蛋,呢個幾好味,蛋黃係好深嘅橙色,有蛋香,細嘗之下食得出有少少醬油味😋。叉燒有4薄片,有火炙嘅香,亦有豬肉味,肥瘦適中,不過略嫌切得太薄,失去左口感,我寧願佢用2厚片取代4薄片🤔。另外仲有少量芽菜同筍條,平時麻麻地筍嘅我,幾欣賞呢度嘅筍,因為筍臭味好淡。個人感覺,試過一次就夠。
辛辣味DX $85
醬油味DX $85
個人感覺,試過一次就夠。