上個月第一次嚟到位於白沙灣碼頭嘅食之劇場餐廳 WA-Theater Restaurant食佢嘅晚餐,實在回味無窮。對呢間餐廳念念不忘,就襯最近暑假得閒,嚟試埋佢哋嘅午餐。呢日天氣唔錯,望出去嘅境係咁架!🌤🌊因為要預備最當造嘅食材,晚餐一定要預先訂位,而早午下午茶餐都係唔需要訂位嘅,但當然如果想確保食到你想食嘅餐,訂咗位先會比較好嘅!一入到去,依舊係好舒服嘅環境、熱情嘅服務。上次坐咗房仔入面,今次就坐吧檯。同廚房近啲,同廚師亦有更多嘅交流🤓一開始,侍應會倒水落塊乾毛巾到,變成濕毛巾,等你抺下手仔,準備開餐😛又要介紹多次嘅就係嚟自清心縣嘅白神山水喇💧!呢到使用白神山水處理食材、煮食、比食客飲用。呢隻天然礦泉水不含額外嘅礦物質,所以亦都可以作為飲用水。而作為煮食材料,白神山水比起一般嘅水更加可以帶出食物嘅鮮味!唔知係咪心理作用啦,覺得特別好飲,飲完一杯又一杯🤣跟住就用餐嚕!我哋每人叫咗個午餐,分別係Lunch Set B - 銀鱈魚西京味噌燒($320)同Lunch Set C - 鰻丼($380)。只係主食唔同,各自都有前菜、沙律、漬物同甜品。Lunch Set #1 - 前菜日本南瓜配鰹
對呢間餐廳念念不忘,就襯最近暑假得閒,嚟試埋佢哋嘅午餐。
呢日天氣唔錯,望出去嘅境係咁架!🌤🌊

一入到去,依舊係好舒服嘅環境、熱情嘅服務。

跟住就用餐嚕!
我哋每人叫咗個午餐,分別係Lunch Set B - 銀鱈魚西京味噌燒($320)Lunch Set C - 鰻丼($380)。只係主食唔同,各自都有前菜、沙律、漬物同甜品

Lunch Set #1 - 前菜
日本南瓜配鰹魚汁,口感好似栗子咁,好入味,仲配上木魚絲😋
Lunch Set #2 - 鮮蔬菜沙律
蔬菜非常新鮮爽口,配上蒜香蕃茄汁,酸酸地又帶點蒜香嘅刺激,相當開胃👍
Lunch Set #3 - 主食 - 銀鱈魚西京味噌燒
製作呢味菜前後需時四日,包括出水、用鹽、麵豉醃製,聽到個過程都覺得用心!
用嚟醃製嘅麵豉入面有五穀,所以帶有天然甜味。
魚肉實淨,油份剛好,送飯一流😛
Lunch Set #3 - 主食 - 鰻魚飯
鰻魚嚟自東京灣~
採用先蒸後燒嘅方法烹調,肉質軟熟同好腍,入口即溶。
用鰻魚骨調較醬汁,鰻魚蒸燒後,反轉浸,索晒啲汁,就唔駛特別再搽或者落醬汁喇!
另配有山椒粉,可以點鰻魚食。
Lunch Set #4 - 自家制甜品
呢日嘅自家制甜品係自家製嘅雪糕。
同平時嘅雪糕唔同,呢到嘅雪糕以煉奶取代牛奶同糖。聽落覺得好heavy,但其實唔會特別甜,口感就比較實同幼滑,忌廉味重啲,層次豐富。
味道好特別,好似我哋呢兩隻分別係Tiramisu味同Wasabi雲呢拿味,特別又好食!

餐廳面面俱圓,由選料、烹調、服務,以致擺碟上菜都做到一絲不苟,相當impressive。
真係好想大家都認識到呢間隱世嘅日本高級菜🥺

Lunch Set B - 銀鱈魚西京味噌燒($320)
白飯、味噌汁、漬物
自家制甜品

Lunch Set C - 鰻丼($380)
鰻魚飯
味噌汁、漬物