2012-04-02 54 views
嘩, 好幸運地抽中左OPENRICE試食會, 黎到E間新開好多人排隊既拉麵店試食一黎到, WAITRESS先問我地要熱茶定凍水, 幾體貼 (雖然傳統應該淨係得凍水)跟住, 經理就黎介紹佢地個熱茶係麥茶, 係特登用黎配合番個拉麵既(個人超LIKE麥茶, 所以好欣賞)今次試食, 一人可以隨意揀一款麵其實之前同光將軍都慕名黎試過, 所以今次揀左之前未試過, 佢新出既沾麵黎試佢地D麵可以隨意揀一個, 個半, 二個定二個半麵, 咩份量都一樣PRICE, 岩晒D大食人我試E個就係一個半份量喇 (中SIZE)湯底雖然話係赤武骨, 但冇辣味, 如果可以辣多少少就好喇麵係粗身麵, 口感QQ, 唔會太鬆散, 幾好再黎係小食 金時野菜凱撒沙律 : 一般, 但有蓮藕片, 合我心水 ^^ 明太子青椒燒 : 好味, 明太子味道好出, 青椒鮮嫩, 今日最佳小食 (經理話青椒係日本黎架喎 ) 武藏煎餃子 : OK, 拉麵店水準 比目魚柚奄燒 : 比目魚夠滑, 魚味OK, 但柚子味食唔出, SORRY 梅素麵蝦天婦羅 : 唔睇番餐牌會以為佢係普通天婦羅, 完全唔知"梅素麵"係咪蝦既品種名 佢個天婦羅麵衣好厚, 我唔LI

(個人超LIKE麥茶, 所以好欣賞)

今次試食, 一人可以隨意揀一款麵
赤武骨湯底沾麵
我試E個就係一個半份量喇 (中SIZE)

湯底雖然話係赤武骨, 但冇辣味, 如果可以辣多少少就好喇
麵係粗身麵, 口感QQ, 唔會太鬆散, 幾好

再黎係小食
金時野菜凱撒沙律
金時野菜凱撒沙律 : 一般, 但有蓮藕片, 合我心水 ^^
明太子青椒燒
武藏煎餃子
武藏煎餃子 : OK, 拉麵店水準
比目魚柚奄燒
梅素麵蝦天婦羅
梅素麵蝦天婦羅
梅素麵蝦天婦羅 : 唔睇番餐牌會以為佢係普通天婦羅, 完全唔知"梅素麵"係咪蝦既品種名 佢個天婦羅麵衣好厚, 我唔LIKE, 但隻蝦好大隻, 有蝦味, 淨食蝦好OK 佢旁邊D椰菜絲沙律都好好味, 椰菜切得好幼細, 90分
武藏炸雞
武藏炸雞 : 雞肉嫰滑, 旁邊D椰菜絲沙律一樣都好好味, 椰菜切得好幼細, 今次仲要加左少少芥茉沙律醬 (如果佢加得多就要扣分), 有100分

最後仲有粒粒柚子果汁 好味

整體都好OK, 值得再黎 ^^

2012-03-31
Type of Meal