2022-09-09
介紹返💁🏻♀️。。🇯🇵 日本嘢 在觀塘 🇯🇵。丼瀛 J City。中海日升中心1樓B號舖。蟹籽蝦膠豆腐丸 Crab Roe & Minced Shrimp in Tofu 。HKD48 + 10%原隻魷魚。HKD98 + 10%天龍卷 Deep Fried Shrimp Sushi Roll。HKD98 + 10%雜錦天婦羅 Assorted Tempura 。HKD78 + 10%時令貝類刺身盛 Seasonal Shellfish & Fish Sashimi Platter原條象拔蚌。磯煮鮑魚。時令魚刺身2款。劍魚腩。三文魚腩 (魚刺身各2片)Geoduck。Abalone。Seasonal Fish。Kajiki Belly。Salmon Belly @ 2 pcs each。HKD528 + 10%清酒煮蜆 Boiled Clarm In Sake Soup。HKD88 + 10%松票蟹肉赤蝦海膽帆立貝丼Pine Leaf Crab。Shrimp。Sea Urchin。Scallop Sashimi Bowl。HKD168 + 10%🤫 唔知大家多唔多去呢個中海日升中心食嘢嘅
🇯🇵 日本嘢 在觀塘 🇯🇵
。丼瀛 J City
。中海日升中心1樓B號舖
。HKD48 + 10%
原隻魷魚
。HKD98 + 10%
。HKD98 + 10%
雜錦天婦羅 Assorted Tempura
。HKD78 + 10%
原條象拔蚌。磯煮鮑魚。時令魚刺身2款。
劍魚腩。三文魚腩 (魚刺身各2片)
。HKD528 + 10%
。HKD88 + 10%
松票蟹肉赤蝦海膽帆立貝丼
。HKD168 + 10%
🤫 唔知大家多唔多去呢個中海日升中心食嘢嘅呢..近排多咗約觀塘嘅朋友仔食飯先feel到呢幢大廈都有好多臥虎藏龍嘅餐廳個喎..今次同朋友仔就翻兜咗好食又抵玩嘅丼瀛
🤫 我哋兩個橫掃咗餐廳Menu好一陣..喂..好鬼多嘢都想食喎..點算好..為免眼闊肚窄..我哋決定主打食嗰啲小食類然後再加一個丼飯..咁樣應該唔會做大嘥鬼啦掛
🤫 等我先介紹一下我都係第一次食嘅蝦膠豆腐丸..豆腐丸大大粒有成四粒咁多..炸得乾身..有外脆內軟嘅感覺..有啲似豆腐卜包左蝦膠同蟹籽咁樣..味道唔算太濃..絕對係Appetiser嘅首選
🤫 然後我哋分別叫咗一個天龍卷同埋一份雜錦天婦羅..天龍卷大大件又係有四件..材料豐富...綜合咗火炙三文魚嘅軟滑同天婦羅蝦嘅香脆..再加埋清爽嘅青瓜絲然後面頭就有少少辣嘅沙律醬同三文魚子..成個口感相當唔錯..至於雜錦天婦羅抵食喎..有三隻大蝦一嚿大大嚿嘅南瓜一嚿冬菇同茄子..師傅手勢非常之唔錯..炸皮唔厚..而且唔會油冧冧..多多都食得落
🤫 之後就到重頭戲嚟啦..刺身盛嘅象拔蚌雖然唔算好大隻但係勝在非常之爽甜..差啲要同朋友仔爭食..然後兩款白身魚刺身同劍魚腩三文魚腩都非常之厚切仲好鬼新鮮甜美..磯煮鮑魚又估唔到咁爽口咁入味喎
🤫 另外原隻嘅魷魚燒得好香呀..而且真係好難先至可以煮到啱啱熟又一啲都唔靭..連平時唔多鍾意食魷魚嘅我都隊咗半隻啊🤭..再嚟清酒煮蜆亦都係另一個推介..清酒好香濃..雖然啲蜆唔算大隻..但係份量絕對足夠..兩個人一邊吹水一邊搣隻蜆出嚟食都幾過癮..朋友就最鍾意佢哋墊咗啲水晶粉..吸晒啲湯汁..一條都冇剩返俾我食🤪
🤫 最後打大佬..魚生丼有一大粒帆立貝..份量充足嘅蟹肉..鮮甜嘅海膽..兩隻大大隻嘅赤蝦..仲有好多粒三文魚籽添啊..喂呀..咁好餸我會食晒啲飯㗎嘛
🤫 最後嘅最後..原來個刺身盛仲包咗一煲湯..上枱嘅時候個心諗緊點解個湯咁清嘅..飲咗啖先知大有來頭..好清甜嘅味道啊..原來個湯除咗有黃芽白野菌..應該仲有象拔蚌入邊部份嘅肉煲成..唔怪得知咁鮮甜啦
🤫 好啦好啦..終於都介紹晒所有嘢食啦..其實最想最想講嘅係..餐廳除咗係深黃非常值得支持之外..其實佢哋嘅服務真係幾唔錯..侍應姐姐除咗好有禮貌之外..都會周不時加吓熱茶問吓我哋食物嘅質素..又會提我地可以個湯最後先至上..知道我哋想食象拔蚌刺身就好醒目咁樣話我哋知其實刺身盛仲抵玩..我已經係第二次食丼瀛架啦..我會繼續翻兜㗎🫶🏻
🤫 黃色經濟圈
。。
翻兜指數:🙆🏻♀️🙆🏻♀️🙆🏻♀️ (5個🙆🏻♀️為翻兜爆燈)
💮已翻兜次數:2次💮
。。