介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 日式串燒 在將軍澳 🇯🇵。形 Katachi Bar & Kushiyaki 。海天晉滙地下G08號舖。燒豆腐 Grilled Tofu。HKD48 + 10%芝士翠玉瓜 Cheese Courgette。HKD28 + 10%雞骹軟骨 Japanese Chicken Cartilage。HKD36 + 10%雞全心 Japanese Whole Chicken Heart。HKD48 + 10%牛舌芯 Beef Tongue。HKD68 + 10%豚肉蘆筍卷 Pork and Asparagus Rolls。HKD44 + 10%吉列蝦 Cutlet Shrimp。HKD42 + 10%伊比利黑毛豚扒Spain Iberico Pork Chop。HKD98 + 10%鰻魚炒飯 Fried Rice with Eel。HKD98 + 10%MocktailSnow Ball。HKD68 + 10% @ Happy Hour。HKD88 + 10% @ Normal🤫 啱啱呢個禮拜終於扚起心肝去ClubHouse做吓運動郁吓..星期日晏晝郁完就過咗將軍澳同個都
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 日式串燒 在將軍澳 🇯🇵
。形 Katachi Bar & Kushiyaki
。海天晉滙地下G08號舖

Mocktail
Snow Ball
。HKD68 + 10% @ Happy Hour
。HKD88 + 10% @ Normal

🤫 啱啱呢個禮拜終於扚起心肝去ClubHouse做吓運動郁吓..星期日晏晝郁完就過咗將軍澳同個都係住附近嘅朋友仔Chill吓~今次我哋揀咗位於海天晉嘅Katachi..貪佢餐廳連酒吧..Late Afternoon可以叫幾串日式串燒加杯Mocktail邊食邊吹水
🤫 星期日嘅Late Afternoon唔算太多人..我哋揀咗喺落地玻璃窗旁邊嘅位..因為呢度地方樓底都幾高..所以望落都好闊落舒適..落咗Order冇耐..嘢食就逐樣逐樣到
🤫 串燒方面..個人最欣賞係豚肉蘆筍卷..豚肉厚薄適中包住粗身嘅蘆筍..蘆筍燒得恰到好處..同芝士翠玉瓜一樣能夠保持到蔬菜入邊嘅水份..然後朋友仔阿J就話牛舌芯整得好好..雖然係厚切嘅牛舌但係就完全冇牛嘅臊味..兼且舌芯冇筋做到完全啖啖肉..至於雞軟骨串燒屬於正常水準..份量亦都唔算太多..一串五粒
🤫 我哋仲叫咗燒豆腐黑毛豬扒同埋鰻魚炒飯..豆腐做到外脆內軟而且非常之熱辣辣上枱..佢哋用咗少少日式燒汁調味..我哋都幾滿意..豬扒燒得都幾香但係偏肥..雖然係有些少油膩..但係味道非常之唔錯..九十八蚊有一塊半嘅黑豚..價錢都唔算太貴..值得一讚嘅鰻魚炒飯..份量OK..炒飯夠乾身..鰻魚粒粒同埋粟米粒粒都幾足料..調味唔會太鹹
🤫 最後介紹埋我哋嘅Mocktail..有酒精嘅Snowball就飲得多..今次都係第一次飲冇酒精版本..我都唔知道餐廳係用啲乜嘢代替咗Advocaat..但係味道相類似..唯一就係帶有七喜嘅甜味..都OK好飲嘅
🤫 總括嚟講Katachi嘅嘢食串燒味道相當唔錯..價錢都合理..然後最重要係呢度冇話限住時間..可以同朋友傾偈吹水唔使俾人趕走..另外見到餐廳入邊都有射飛鏢機桌球枱等等嘅酒吧設施..然後個Drink List嘅選擇就更加多餘繁星..Happy Friday過嚟呢邊玩吓輕鬆吓都應該幾唔錯
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-03-19