2021-08-12
今日同一班朋友相聚, 個個異口同聲話要食餃子, 好不容易達成共識😂,去左西環的餃掂食。有朋友去過這間店, 推介食松茸豬肉餃同壽喜燒牛肉餃。因為人多, 就叫埋粟米餃及元貝餃。 另外追加了一碗雲吞麪。 真係不得不讚松茸餃同牛肉餃,真係好好食。 松茸餃配上粉葛湯同埋松茸醬,如果單單食松茸餃, 松茸味會太過出。 但當湯餃食, 就中和了成件事。 👍🏻牛肉餃多汁, 汁多到成隻碗都係😂牛肉又唔會好硬同實。 尼間粟米餃好多粟米,如如好像當豬肉汁先生遇上粟米小姐, 就不能分開, 從此過著「煙煙銀銀」同「甜甜蜜蜜」的生活😂😂。元貝餃一到已經聞到好香的元貝味, 再慢慢細味品嘗下, 元貝的甘香慢慢滲入餃子肉汁當中。 😘我們亦把餘下的松茸醬, 也放在元貝餃上。 這就是我最喜歡的食法。 勝價比都好高的雲吞麪是後加的, 12粒雲吞, 加上上海麪, 湯底清甜,令今晚飯聚畫上完美的句號。
真係不得不讚松茸餃同牛肉餃,真係好好食。
牛肉餃多汁, 汁多到成隻碗都係😂牛肉又唔會好硬同實。