2020-08-23
最近食得太肥膩,想食得清淡少少,就去咗屋企樓下嘅「新記雞粥」啦!午市時段設有生滾粥午餐或其他港式炒粉麵飯蜆介鯪魚球一客有六粒,每粒都大過乒乓波,金黃色的外型非常吸引!鯪魚球口感彈牙,滿有魚肉香~蜆介醬味道有少少似鹹魚,配鯪魚球食一流呀!艇仔粥粥底好綿滑,有米香,加左花生同蔥花就更香口美味,粥裡有:豬皮、魚片、魷魚、瘦肉,都幾足料哦馳名海鮮粥我地另外加咗$12蠔仔,海鮮粥本身已經有豐富嘅海鮮配料:蟹肉、帶子、魚肉、鮮蝦樣樣齊,鍾意食海鮮嘅人就啱晒👍🏻粥底多左份海鮮嘅鮮甜味,正啊叉燒腸粉腸粉肥嘟嘟,都幾大件,口感軟糯煙韌,富彈性及有米香~內裏包着半肥瘦蜜汁叉燒,啖啖肉,好足料鮮蝦腸粉腸粉外皮同樣滑溜軟糯,裏面仲有唔少原隻鮮蝦🦐,好好食呢淨鮮蝦雲吞雲吞合共有八粒,大小適中,外皮好滑溜,豬肉同蝦肉嘅比例均勻,皮薄餡靚熱奶茶港式絲襪奶茶☕️口感絲滑,茶味比較重
蜆介鯪魚球
艇仔粥
馳名海鮮粥
叉燒腸粉
鮮蝦腸粉
腸粉外皮同樣滑溜軟糯,裏面仲有唔少原隻鮮蝦🦐,好好食呢
淨鮮蝦雲吞
熱奶茶
港式絲襪奶茶☕️口感絲滑,茶味比較重