2023-09-22 261 views
永光中心真係食肆臥虎藏龍嘅地方,前幾晚來呢度享用左一餐誠意十足嘅 Omakase☺️我地揀左「竈」嘅 15 品 Omakase,單係前菜嘅花膠果凍已經令人眼前一亮,煙韌嘅果凍配以柚子汁,酸酸甜甜好開胃👍🏻開胃之後就有四款刺身:(右起) 有柚子汁嘅帆立貝、深海池魚配以雙色海藻、炙燒吞拿魚腦天、真鯛配以海膽及飛魚子。有幸食到吞拿魚腦天☺️佢係吞拿魚頭頂嘅肉,一條魚只有兩塊,比較罕有,油脂滿滿好 Creamy,用炙燒嘅方式整好夾👍🏻另外我亦好鍾意真鯛配海膽及飛魚子,海膽嘅鮮濃加埋真鯛嘅清甜,好滋味😋食完刺身,店員分別送上三款熱食:大根南瓜白粟米組合配松葉蟹獻汁、燒和牛及蟹黃茶碗蒸。店員表示和牛係姬路牛,飼養嘅特點係放養,難怪除左有和牛入口即化嘅油脂外,肉味濃郁之餘,肉質亦比其他和牛有彈性👍🏻熱食當中,我超欣賞蟹黃茶碗蒸🥰 師傅分別加左大閘蟹黃及松葉蟹肉 (果然係時令!),茶碗蒸底部亦有很多栗子肉,栗子可以增加茶碗蒸嘅口感同甜味,實屬誠意之作👍🏻跟住係壽司五點:Creamy 嘅炙燒鱈魚、鰊魚、炙燒右口魚,爽口嘅八角魚,同埋鹽漬赤蝦。鰊魚嘅魚鮮味最濃,師傅加左少少柚子汁,進一步提升鮮味,而最 cre

花膠果凍

刺身四品

大根、南瓜、白粟米

燒姬路和牛

蟹黃茶碗蒸

跟住係壽司五點:Creamy 嘅炙燒鱈魚、鰊魚、炙燒右口魚,爽口嘅八角魚,同埋鹽漬赤蝦。鰊魚嘅魚鮮味最濃,師傅加左少少柚子汁,進一步提升鮮味,而最 creamy 當然係油脂極豐富嘅右口魚啦😋
壽司五品

主菜完結,店員送上鯛魚湯,一打開蓋已經聞到濃濃嘅鮮魚味,飲落就好似湯裡面有一百條魚咁😆仿佛係呢餐飯嘅精華🤭
鯛魚湯

最後甜品揀左紅豆同益力多味雪糕作結,雖然品嚐過咁多鮮味嘅餐點,但仍然覺得雪糕好美味(果然係第二個胃😆),大滿足!
紅豆、益力多雪糕

花膠果凍