2019-06-25
今日約左兩位小學食飯,機緣巧合之下嚟左La Casa Bistro。La Casa Bistro係一間以手工意粉為賣點既餐廳。地方的確唔大,但坐得都算舒服,同朋友食晚飯最緊要坐得舒服。我座位後面擺滿一排紅酒白酒,不過聽日返工,所以冇叫酒,叫左Wild Strawberry Lemonade,清爽之餘甜甜地,入面真係有士多啤梨肉。前菜叫左香蒜白酒汁煮大蜆配多士。汁比較稀,多士浸落汁之後加添一份辛辣味。大蜆幾鮮甜彈牙,充滿白酒香味。意粉總共叫左兩款。以下呢款係黑松露野菌闊條麵。我個人非常鍾意手工意粉嘅質感,蛋香更加濃郁。野菌同意粉份量足夠。平時食嫌呢款意粉,但la casa bistro俾到新鮮感我。另一款意粉係意大利風乾火腿流心蛋煙肉忌廉坑紋通心粉。風乾火腿既鹹香加上香脆既口感令人一試難忘,醬汁非常香滑同creamy,仲有少少芝士味。火箭菜為菜式加添顏色,令賣相更靚。至於通心粉口感偏硬。最後仲叫咗個pizza,係迷你四色芝士比薩,芝士包括Mozzarella,Fontina,gorgonzola同Parmensen,口感非常豐富,簿餅皮仍然保持香脆,兩個字形容:邪惡!😈個人幾鐘意La C
個人幾鐘意La Casa Bistro既手工意粉,等我下次試埋Angel Hair同Tagliatelle。