2019-05-05
去完紗廠個肚餓到都咕咕聲😂~ 我依稀記得荃灣開佐間新既拉麵舖👅 難得入到黎就梗係要試下啦😚.餐廳效仿日本係門口擺佐部自動拉麵售賣機,要首先買票之後先可以入座🙈 喺香港有呢個體驗真係好特別所以即刻有拍照留念😂 呃係人係日本都好(ff下🙈).拉麵都有五款簡,一樣都係會有得俾你揀要直麵定曲麵,同埋配料要求☺️ 比完錢之後就會出飛仔比你,入到餐廳店員就會問你攞飛仔之後安排入座,之後要做嘅嘢就係等啦😂.櫻花蝦拉麵 🍜 $88 (直麵)一嚟到就已經聞到勁香櫻花蝦味😍 個湯係用蝦味醬料同蝦油烹調而成 而且可以見到舖滿左櫻花蝦係面 一啲都唔手軟😍 即刻飲佐頭啖湯先~ 果然飲落勁濃郁而且蝦味出晒黎🤤 因為我揀咗直麵所以更加索味同有彈性 但係每一啖都充滿蝦味~ 超正👍🏻 因為我都痴線嘅關係所以我地兩三下就食完,但都表示好滿足😚.魚介拉麵 🍜 $80(曲麵)湯底除佐用鰹魚湯,仲用佐肉碎烹製,令到口感更加豐富同湯底更加濃郁,所以食落都好大陣鰹魚味😚 而且叉燒都大大塊,又唔肥膩.總結,由湯底同自家製既溏心蛋同叉燒都係佢地自家製,超級有誠意仲要份量一啲都唔手軟👍🏻 強推!!未試過用拉麵自動販賣機既,可以過去試下過
櫻花蝦拉麵 🍜 $88 (直麵)
魚介拉麵 🍜 $80(曲麵)
總結,由湯底同自家製既溏心蛋同叉燒都係佢地自家製,超級有誠意仲要份量一啲都唔手軟👍🏻 強推!!未試過用拉麵自動販賣機既,可以過去試下過手癮👅 而且店內裝潢都採用左日式風格,真係可以呃下人去佐日本一日遊😂 未有得放假都要輕鬆下既🧡 香港人工作壓力真係太大😢