2023-10-07
好耐冇食到居酒屋啦,因為覺得菜式好似差唔多,冇乜新意咁。不過呢間喺銅鑼灣嘅日式居酒屋好多朋友食過都讚好,真係驚喜到我!環境好有日本風味,連餐具都好精緻,用餐體驗好好馬友一夜干 - 口感鮮嫩多汁,肉質又甜又鮮美。烤得啱啱好,外皮酥脆,入面嘅肉仲保持住嫩滑嘅質感。同埋如果配埋啲酸汁同埋蘿蔔蓉食,就更加清爽解膩,自己食晒成條都仲得六貫壽司盛 - 新鮮就係好食,左口魚裙邊嘅魚肉好鮮嫩,口感好細緻;大拖羅入面嘅魚肉軟嫩,油脂豐富好入味;池魚配上三升漬更加突出鮮味。而且仲有時令嘅老翁肉,質地緊實,咬落去好有彈性同口感爽口。每一貫壽司都高質五色鱚揚 - 色彩繽紛,睇落好開心。其實五色係指脆米,令到外皮更加金黃酥脆。而魚肉內裡鮮嫩多汁,唔止係味覺享受,仲係視覺享受。野菜天婦羅盛盒入面嘅露筍、冬菇同番薯都炸得好酥脆,口感好適中。露筍嘅鮮甜同冬菇嘅香味互相襯托,而番薯就加埋甜味。日落呢道菜真係充滿詩意。其實係薯仔蛋黃醃漬蝦沙律,橙色嘅鮮蝦肉質鮮嫩又脆口。再加上綿密細緻嘅薯仔蓉,最令人驚喜嘅係中間藏住嘅橙紅色蛋黃,帶嚟濃郁嘅口感同香氣。吞雲吐霧 - 昆布香脆又鬆化,再配上一口煙燻芝士。唔止口感豐富多層次,仲
吞雲吐霧 - 昆布香脆又鬆化,再配上一口煙燻芝士。唔止口感豐富多層次,仲有木炭焦香同芝士嘅香味喺口腔度綻放,真係好特別同好好食