2020-01-19 74 views
今日專程黎同鍾意食魚既朋友黎食旺角依間樓上鋪麵麵。經過對上一次同朋友食完之後,食過真係番尋味,好難得依間餐廳食材真材實料。禮拜日既晚上訂左七點,店鋪已經滿左七八成。一到埗,店員比左menu,以及比左兩杯仔魚湯我地。佢既魚湯好濃,但唔會腥,依樣係我好欣賞既地方。飲完一小杯魚湯,就欣賞下麵麵環境,餐廳既燈光柔和,配上燈罩,更顯温暖。再有啲星星掛飾,幾別緻。再睇下佢既menu,佢主打魚面同魚湯,講左食魚面既好處等等,幾得意。而食物種類方面都幾多,有牛肉、魚肉、素食選擇都有,而又有湯面同拌面既選擇,小食都好多種。飲品方面更加係出色,有特製咖啡、沙冰同茶類。總有一款會岩你。我地每人叫左一個麵餐,都會送一杯飲品同前菜三款。我地分別叫左牛之戀濃魚湯魚烏冬($72)同西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯讚歧烏冬($85)。配以三度前菜:胡麻昆布、柚子蘿蔔、甜薯。飲品就叫左薏米桂花茶(+$22)同桂圓杞子菊花茶(+$22)。另外叫多個小食叫蝦兵蟹將/蝦餅配蟹籽和風醬($52) 1. 牛之戀濃魚湯魚烏冬($72)牛丸上面插左枝麵麵旗好cute!牛筋丸好重牛味,食落唔會好un,而牛丸咬落幾淋,牛味不錯。安格斯牛肉份量多,

魚湯

我地每人叫左一個麵餐,都會送一杯飲品同前菜三款。

1. 牛之戀濃魚湯魚烏冬($72)
牛丸上面插左枝麵麵旗好cute!牛筋丸好重牛味,食落唔會好un,而牛丸咬落幾淋,牛味不錯。安格斯牛肉份量多,口感淋而味道鮮,好食。而魚麵方面,口感Q彈,重魚味,配上濃而不腥既魚湯一流。我間中都會點下佢既辣椒醬油,唔會太辣,但酌量加落去會惹味啲。

辣椒醬油

三度前菜:胡麻昆布、柚子蘿蔔、甜薯

2.西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯讚歧烏冬($85)
黑毛豬熱烘完後口感較乾,唔鍾意既人可以浸番魚湯食都得。黑毛豬薄切,食落唔會太un,豬油味好香,相對較咸,配埋湯面,一濃一淡,相襯成趣。而佢讚歧烏冬都十分出色,彈牙爽滑,配埋魚湯好match。

西班牙煙燻黑毛豬濃魚湯讚歧烏冬

然後就一次上晒小食同飲品。
兩個花茶都係以茶壺上,下邊有個爉燭助熱佢,好decent。因為想啲茶濃啲,所以等一陣先飲。先試小食。
薏米桂花茶

3. 蝦兵蟹將/蝦餅配蟹籽和風醬($52)
蝦餅好厚,炸得好好,唔會太燶,但外皮鬆脆,內裡亦不會乾,恰到好處,蝦味濃,用料佳。配埋面頭既魚籽同沙律醬,會再咸啲,但口感也會豐富點。食完炸野,再食柚子醬沙律菜refresh下,也是好好既配搭。
蝦兵蟹將/蝦餅配蟹籽和風醬

泡左一陣,係時候飲花茶。

4.薏米桂花茶(+$22)
桂花茶味突出,濃而清香,不是死甜,是清香的甜味。好好飲。不過可惜薏米係茶壺好難倒出黎,最後可以打開茶壺,用更不黎食。打開時發現裡頭真係有花,好正。
薏米桂花茶

5.桂圓杞子菊花茶(+$22)
菊花茶味較清,不過可能因為啲龍眼肉都比較大舊,要長啲時間先出到甜味,我太早飲,相對甜味缺乏。最後,也可以食渣,入面也有很多菊花,真材實料。
桂圓杞子菊花茶

桂圓杞子菊花茶

飲完後,係度不渣果陣,店員也問我地洗唔洗加水,再泡過啲茶,好貼心。然後為我們送上牙籤。好細心。

總結,依間餐廳好有誠意推廣佢既特色魚麵,無論食物用料、設計食物、店鋪擺設、去到服務質素都好好,我個人認為佢位置唔好,如果位置好既話,絕對會有更多人去吃。
Other Info. : 用Citi bank card有10% discount
$140 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers